Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Експерти: човешка грешка е влошила последиците от сушата

Воден бивол в пресъхнало изкуствено езеро в окръг Шилин (Shilin), провинция Юнан (Yunnan), Китай.

Воден бивол в пресъхнало изкуствено езеро в окръг Шилин (Shilin), провинция Юнан (Yunnan), Китай. (Getty Images)

Huang Qinde, Epoch Times

Неотдавна китайските власти изпратиха екипи в югозападен Китай, за да изкопаят спешно кладенци за населението от 16 млн. души, намиращи се в крайна нужда от питейна вода. Сушата, нестихваща от юли 2009 г., засяга над 50 млн. души в региона…

Д-р Уанг Уейлуо (Wang Weiluo) е китайски специалист по устройствено планиране, понастоящем работещ в Германия. В интервю от 30 март т.г. той сподели пред Epoch Times, че серия погрешни решения на режима са влошили щетите от сушата. Д-р Уанг е автор на „36 изчисления върху язовир „Трите клисури” по р. Яндзъ” („36 Calculations on the Yangtze River's Three Gorges Dam”).

По думите му регионът на югозападен Китай обикновено е устойчив на сушата, тъй като там има над 50% гори. В началото на сегашното засушаване опитите за облекчение на ситуацията са били отложени с шест месеца, за да се избегне съвпадение на „неприятните” теми със сесиите на Националния конгрес, проведени през март.

За разлика от този случай, в началото на сушата от февруари 2009 г. в северен Китай режимът незабавно издаде предупреждение за засушаване от първа степен. Разликата, според д-р Уанг: режимът е използвал възможността да отклони вниманието от силно чувствителни социални проблеми – 20-тата годишнина от кръвопролитието на пл. „Тянанмън”, 10-годишнината от преследването на Фалун Гонг и безработните 30 млн. преселнически работници.

Но тази година, до закриването на сесиите на Националния конгрес, някои главни реки вече бяха пресъхнали.

Причинено от човека бедствие

Според д-р Уанг Бюрото по държавен контрол върху хранителните продукти и подпомагане при суша рутинно нарежда всички над 80 000 резервоара на държавата да бъдат изпразвани през всеки месец май в подготовка за сезона на наводненията, като язовирите остават на минимално водно равнище до септември.

По думите му това се прави, защото над една трета от резервоарите на Китай са под стандарта за безопасност. Зле конструираните язовири не биха могли да издържат на напрежението. Но миналата година дъждовете от септември насам бяха минимални, така че резервоарите вече са били с доста ниско водно равнище.

Друг значителен фактор, влошил условията на засушаване според д-р Уанг, е прекомерното използване на подпочвени води.

Той посочи, че повърхностните води са използвани при нормални условия, в които липсва суша, а подпочвените служат като резерв през периодите на засушаване.

Но поради тежкото замърсяване на повърхностните води в Китай, ценните подпочвени води са били често използвани и при липса на засушаване. Когато настъпи суша, хората дълбаят все по-дълбоко за вода.

Това обаче има сериозни последствия: възстановяването на тази подпочвена вода от дълбините може да отнеме стотици години.

В заключение д-р Уанг отбеляза, че настоящото сондиране на дълбоки кладенци в югозападните части сега изчерпва ресурсите, които би трябвало да бъдат държани в резерв за бъдещи периоди на продължителна суша.

„Те [Китай] имаха изобилна повърхностна вода, но тя е замърсена. Сега изразходват водата, съхранявана за истински катастрофи – коментира Уанг. – Това не е природно бедствие – това определено е причинено от човека бедствие.”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!