Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Необходимо условие за следдипломно изучаване на право в Китай: осъждане на Фалун Гонг

Снимка на формуляр от уеб страницата на Шанхайския университет по финанси и икономика.

Снимка на формуляр от уеб страницата на Шанхайския университет по финанси и икономика. Маркирано е изискването към кандидатите е да напишат своите „възгледи относно Фалун Гонг”. ( Epoch Times)

Luo Ya, Epoch Times

От кандидатстващите за следдипломни учебни програми за прависти в Китай се изисква да заявят своите „възгледи по отношение на Фалун Гонг” в подаваните от тях молби за записване, според неотдавнашни доказателства, разкрити от Epoch Times. Идеологическият критерий, напомнящ за често насилствените политически образователни кампании от 50-те и 60-те години, е остро критикуван от някои китайски академици и адвокати…

В момента тече изпитният сезон в Китай и много обещаващи кандидати се подготвят за приемните изпити в институти за следдипломна квалификация. Според в. China Daily около 1,4 млн. китайци са се явили на изпитите за следдипломна квалификация тази година – което е увеличение с 13% в сравнение с 2009 г., както и най-високият ръст на записали се за следдипломно обучение от 2001 г. насам.

Шанхайският университет по финанси и икономика постави на уеб страницата си съобщение за „важни въпроси и разпоредби относно приемните изпити за следдипломната програма за прависти през 2010 г”. Една от тях е, че кандидатстващите трябва да попълнят раздел относно своите „възгледи за Фалун Гонг” във формуляра за явяване на приемните изпити. Epoch Times не успя да получи отговор относно официалната причина за този критерий; съобщението все още можеше да бъде намерено на сайта по време на изготвянето на тази статия.

Включен в приемния изпит за следдипломно обучение по политическа идеология в Китайския университет ‘Океан’ (Ocean University of China) бе въпросът „Какво е мнението Ви за Фалун Гонг?”

Редица адвокати и учени разкритикуваха Министерството на образованието на ККП (Китайска комунистическа партия, бел. ред.) и неговите методи като противозаконни, обида към правната система на държавата и нарушение на гражданските права. Те изтъкват довода, че изпитите са не само прахосничество на време и пари, но могат да имат и широкообхватни последствия за индивидите, принудени да се съобразяват с тях.

Танг Житян (Tang Jitian), изтъкнат пекински адвокат на човешките права, заяви: „Понастоящем в общодостъпните правни документи на Китай няма нищо, което може да е в подкрепа на преследването, пред което са изправени практикуващите Фалун Гонг – като трудово превъзпитание, наказателно задържане, процеси и дела. Всичко, което са сторили на последователите на Фалун Гонг, е незаконно.”

Според г-н Танг възприемането на политизирани критерии при подбора на висшисти, особено когато това засяга правото на образование, показва незачитане на конституционния закон и нарушение на гражданските права. „В действителност това показва, че някои правителствени чиновници още не са забравили за класовата борба от времето на Културната революция. Прилагането на подобни средства за разрешаване на проблеми в образованието само ще ни отведе към пътя на нечовечността.”

Активистът на човешките права Чен Ши (Chen Xi) също е на мнение, че повдигането на подобни въпроси в приемните формуляри за следдипломно правно обучение е обида към правната система. „Надявам се, че тези форми, които са против човешката природа и справедливостта, никога повече няма да се появят на изпити”, каза той.

Фалун Гонг, духовна практика, придобила огромна популярност през 90-те години, преди да стане публично потискана и да бъде превърната в обект на интензивна пропагандна кампания от страна на държавата през 1999 г., остава силно чувствителен въпрос в Китай. Дискусиите за практиката или относно проявяваното от властите отношение към нея, излизащи извън официалните догми, са ограничени.

„Принуждаването на някого да заяви мнението си за Фалун Гонг върху формуляр е изцяло в разрез с правото на кандидата на поверителност – коментира г-н Чен. – Последствията са много сериозни, защото това е обида и посегателство върху съвестта на всеки един кандидат. Обществената власт не трябва да навлиза в области, засягащи човешката съвест и правото на поверителност на човека”, продължи той, считайки това за пореден пример за „колко е зъл комунистическият режим”.

Опитът на ККП да изолира хората, които практикуват Фалун Гонг или съчувстват за оказваното върху тях преследване, се разпростира и върху общия прием в университети, според проведени преди време интервюта на Epoch Times. Интервюирани последователи на практиката си припомнят „изпити” из целия университет, при които от студентите специално се изисквало да осъдят Фалун Гонг, да го защитят или да заявят незнанието си по отношение на практиката. Според сведенията пропускът да се отбележи изрично квадратчето, осъждащо практиката, довежда до последствия, вариращи от изключване от университета до присъда в трудов лагер за „превъзпитание”, където съобщенията за изтезания са нещо обичайно.

По думите на г-н Ли, адвокат от Пекин, който не пожела публикуването на цялото му име поради политическата чувствителност на темата, практиката на идеологическо филтриране е с цел „политическото отстраняване” на студентите с независимо мнение и унищожаване на хуманността им на фундаментално ниво.

„Китайската образователна система е един провал. Студентите поставят политиката над знанието и нямат независимо мислене. При такъв политически климат онези с независимо мислене са изключвани от образователната система – каза той. – Чрез този тип механизъм за селекция режимът се стреми да подсигури, че партията и държавата са едно. Това е най-злонамерена тактика, използвана, за да убие духа на китайските граждани, и е изкусна тактика. Режимът винаги е искал да насади политическите си идеологии в съзнанията на китайските граждани, особено на студентите, които имат желание за по-нататъшно образование.”

Според адвокат Танг настоящият метод за подбор, използван от училищата по право при набиране на нови студенти, характеризиращ се с идеологическия анти-Фалун Гонг критерий, ще лиши бъдещите завършили право от правилно разбиране за основата на съдебната институция.

Той продължи с думите, че на висшистите с подобно образование ще липсва уважение към човешките права, което увеличава вероятността те да нямат способност или желание да се справят с правните въпроси, базирайки се на съвестта си или на разбирането си за справедливост.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!