Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нов антицензурен софтуер разработен от китайци в континентален Китай

Илюстрация от гравюра, изобразяваща сцена от Ши Шянг Жи

Илюстрация от гравюра, изобразяваща сцена от Ши Шянг Жи (Wikipedia)

Първият антицензурен софтуер, разработен в Китай – проектът Ши Шянг (Xi Xiang) – наскоро бе пуснат в мрежата, за да пробие през спонсорираното от режима средство за Интернет наблюдение – Великия файъруол на Китай (Great Firewall of China / GFW).

Стремейки се към свобода на информацията в Интернет, група анонимни компютърни специалисти стартира проекта Xi Xiang през юли 2008 г., според блога за технически коментари на GFW. След огромни усилия за обратна разработка на GFW, те пуснаха продуктите си за обществено ползване в блога на 10 март 2010 г.

Според техническата документация софтуерът дава възможност на потребителите лесно да заобиколят GFW, за да посещават директно блокирани уеб страници като Youtube и Twitter.

Създателите на продукта го кръщават на името на известната пиеса от 13 в., „Ши Шянг Жи” (Xi Xiang Ji), известна на английски като „Romance of the West Chamber” (Романс в западната стая), като препратка към младия учен Джанг, който изкачвал стена, за да се среща тайно с любимата си.

След проучване на продукта Донг Шяошинг (Dong Xiaoxing), експерт по компютърни мрежи, сподели пред радио Free Asia, че инструментите на Xi Xiang използват RST пакетите, които са игнорирани от GFW. По думите му войната на блокиране и действия срещу блокадата ще продължава и софтуерът ще стане широко разпространен сред китайските Интернет общества.

Според проучвалите GFW това е много интензивна откъм ресурси система. Тя засича и блокира Интернет достъпа до всички уеб страници с нежелателно съдържание, прилагайки комбинация от технологии като базов трафик анализ, филтриране и пренасочване на DNS и филтриране по ключови думи. Китайският режим вложи солидни инвестиции в сложната система, правейки я много трудна за заобикаляне.

GFW обаче не е без слаби места, според създателите на Xi Xiang. Те предоставят набор от инструменти за еднократна конфигурация на компютрите на потребителите, за да избегнат засичащите механизми на GFW, така че потребителите да могат директно да се свързват с желаните уеб страници. Първоначалният тест успешно е свързал потребители с блокирани сайтове като Youtube.

Ши Джао (Shi Zhao), директор на китайската Уикипедия, сподели следното: „За разлика от други анти-цензурни продукти, които използват поддържани зад граница прокси сървъри като междинни точки на свързване, Xi Xiangможе директно да свързва потребителите с блокираните уеб страници. Това е полезно най-вече при филтрирането по ключови думи.” Според г-н Ши поради техническите ограничения на GFW ще отнеме известно време, докато GFW удържи Xi Xiang.

„Проектът Xi Xiang е най-вълнуващият продукт, който съм виждал за последните две години – коментира китайски блогър. – Ще го следя отблизо.” Друг Интернет потребител споделя, че софтуерът отбелязва края на играта на котка и мишка между анти-цензурния софтуер и GFW, както и началото на нова ера на анти-цензурни продукти, атакуващи GFW.

Гуо Уейдонг (Guo Weidong), известен блогър, казва следното: „Когато Интернет потребителите открият, че информацията, която получават, е била филтрирана и изкривявана, ще започнат да търсят истината. Желанието за търсене на истината, свободата на мисълта и на словото никога не могат да бъдат блокирани от GFW.”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!