Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Присъдата е издадена! Съдът задължи хунтата да покаже разрешителните за руския „Балкански поток”

Присъдата най-сетне е издадена! Съдът задържи хунтата да покаже разрешителните за руския газопровод „Турски поток”, в който правителството на Бойко Борисов наля 2 милиарда наши лева, а отчаяният Баце продължава да нарича „Балкански поток”.

Видинският административен съд задължи подвластната на ГЕРБ Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) към министъра на регионалното развитие Петя Аврамова  да покаже публично строителните разрешителни за българското трасе на газопровода “Турски поток“, както и данни за всички извършени проверки по време на строителството на проекта, предаде Mediapool.

Решението на съда не може да се обжалва. Делото бе заведено и спечелено от гражданското сдружение БОЕЦ.

Първоначално ДНСК са отказали да предоставят информацията с аргумента, че тя е служебна и обществото няма нужда от нея. Пред съда ДНСК отказва да пледира в своя полза.

Съдебното решение задължава властите да предоставят информация за всички форми на строителен  контрол  по трасето на газопровода. Гражданите трябва да получат копия от всички строителни разрешения за всички обекти, които проектът обхваща.

Видинският съд разбива всички аргументи в първоначалния отказ на ДНСК да предостави документите. Съдия Биляна Пантелеева посочва, че БОЕЦ са поискали официална и служебна информация, която е от обществен интерес.

Магистратът напомня на ДНСК, че извършването  на  контролна  дейност  е  основна  функция  на дирекцията. Няма как да се отказват актове на държавен органи при осъществяване на негова компетентност.

Интересно е решението на съда и по искането за предоставяне на копия от строителните разрешителни. Тези документи се издават от министъра на регионалното развитие, а по закон ДНСК би трябвало да  бъде информирана за тях. Дирекцията трябва да разполага с копие на строителните разрешителни, ако е извършвала проверки на газопровода.

Заради това съдия Пантелеева разпорежда ДНСК да предостави исканата информация, ако разполага с нея. Ако не разполага, дирекцията е трябвало да препрати искането до регионалния министър, който със сигурност има документите.

В края на миналата година сдружението изпрати свои данни за корупция по “Турски поток“ до европейските институции и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). След това сезира за същото и Конгреса на САЩ. Това съобщиха от организацията в четвъртък.

Проектът е изграден в нарушение, защото голяма част от него е реализиран от руски фирми като подизпълнители, наети от саудитския консорциум „Аркад“ и одобрени от възложителя „Булгартрансгаз“. В строежа са участвали български фирми с техника, закупена със средства от еврофондовете.

Източник/ци: Присъдата е издадена! Съдът задължи хунтата да покаже разрешителните за руския „Балкански поток” - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!