Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Черно море се напълни с военни кораби

Черно море се напълни с военни кораби. Международните учения на НАТО "Посейдон 21" започнаха в събота в черноморското пристанище Констанца, съобщиха от пресслужбата на Генералния щаб на румънските военноморски сили, цитирани от РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Путин обяви, че се готвят провокации срещу Русия

Върховният главнокомандващ на НАТО в Европа: Русия трябва да бъде неутрализирана

Зеленски подписа указ за връщане на Крим от Русия

"Командването на флота в Констанца провежда планирани учения по море, по суша и във въздуха, в които се включват сили от България, Франция, Гърция, Румъния, Испания, Съединените американски щати и Турция. „Посейдон 21“ е изключително сложно учение с цел оптималното използване на способностите на НАТО за подобряване на бързата реакция на Алианса, "- се казва в изявление, публикувано на уебсайта на Генералния щаб на румънските военноморски сили.

По време на учението ще бъдат разработени сценарии за борба с подводните заплахи, които включват хидрографско разузнаване, откриване и обезвреждане на морски мини и импровизирани взривни устройства. Има и учения за борба с вражеските самолети, кораби и подводници, теглене на повредени кораби, зареждане с гориво в морето и оказване на първа помощ. Освен всичко друго, Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи на Румъния трябва да разработят съвместни действия по време на експлозия на хидротехническо съоръжение.

В учението участват миноносецът „Вицеадмирал Константин Бълеску“, хидрографският кораб „Капитан Александру Кътуняну“, високоскоростният водолазен кораб „Винъс“, два изтребителя МиГ-21, както и вертолетите IAR 330 MEDEVAC и Puma Naval - предоставени от Румъния. Съюзниците изпратиха минния ловец „Цибър“, дистанционно управляван подводен робот, бойни самолети „Рафал“ и „Юрофайтър Тайфун“, както и водолази. В учението ще участват и учебният кораб "Сокуллу Мехмет Паша", морските миночистачи „Локотенет Лупу Динеску“ и „Прибой“, миночистачите „Тайо“ и „Айвалък“ .

„Посейдон 21“ е част от засилената програма на НАТО за обучение на съюзниците и ще приключи на 6 март. На срещата на върха на НАТО във Варшава през 2016 г. Румъния предложи да засили мерките за сигурност на югоизточния фланг на Европа, както и да осигури по-нататъшно присъствие в региона на Черно море.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Черно море се напълни с военни кораби

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!