Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Адв. Петрова: Наблюдавахме повече от чист популизъм с ваксините

.

Дори да е имало механизми и лостове в ситуацията със закъснелите ваксини, властта е безвъзвратно закъсняла да ги засдейства. Имахме един нормативно небалансиран, неоснован на нищо ваксинационен план, недобре мотивиран. Това, което наблюдавахме в последната една или две седмици беше повече от чист популизъм. Отново най-рисковите групи се оказаха неваксинирани, населението се оказа недобре информирано, няма избор на ваксини.

Това заяви в ефира на Нова телевизия адв. Мария Петрова, специалист по здравно право. 

"Категорично мога да кажа, че правата на гражданите в този аспект не бяха нито гарантирани, нито процесът, по който се случи това ваксиниране, може да им гарантира да търсят отговорност в бъдеще, ако нещо се случи", посочи още юристът. 

По време на краткотрайната масова ваксинация голям наплив на хора се стече към пунктовете и се образуваха опашки. Влластите обаче се похвалипа с добрата организация и малкото чакане. 

"Според наредбата, която урежда урежда имунопрофилактиката и ваксинирането, това се предприема само върху здрави хора, след като е направен пълен медицински преглед. Наблюдавах как всички казват, че се редят на една опашка, всичко ставало много бързо, прекрасна организация. Адмирации, но всички са чакали не повече от 6-7 минути. За това време няма как да знаем какво му е на този човек, дали той е напълно здрав. Не познаваме медицинската му история", коментира адв. Петрова. 

Тук на масата се появява един от големите проблеми с българската здравна система - липсата на електронно пациентско досие, което да позволява този трансфер на данни. 

Петрова отговори и на други важни въпроси, които се появиха покрай ваксинацията. Един от тях е имаме ли право на болничен или отпуск, ако ни предстои имунизация, или изпитваме дискомфорт след ваксина. Според юриста такава хипотеза съществува, само ако се развият нежелани реакции. 

Може ли работодателят да изисква от служителя да се ваксинира и може ли служителят да откаже?

“И едното, и другото е възможно като хипотеза. От нормативна гледна точка има уредба, която изрежа заболявания, заради които някои професии не могат да бъдат практикувани. Ако работодателят настоява ваксинацията да се случи, първо трябва здравословното състояние на служителя да го позволява, трябва и неговото съгласие. Ако здравословното състояние не е подходящо то да бъде ваксинирано, разбира се, служителят може да откаже”, заяви адвокатът.

Тя обясни, че нормативно работодателят няма право да задължава служителите си да се ваксинират. Ваксините са препоръчителни и не са в обхвата на наредбата за заболявания, които са критерии дали можем да започнем определена работа. Практически обаче това се случва.

Нарушават ли правата ни ваксинационните паспорти?

“На този етап, когато ваксината е само препоръчителна, не мисля, че това е най-логичното нещо. Смята, че живеем в натиск на обществото в тази насока. Това би ограничило правата на гражданите първо, защото държавата не е осигурила ваксини за всички. Второ – нямаме право на избор на ваксина, и трето, какво прави с хората, които по медицински причини не могат да се ваксинират”, попита адвокатът.

Източник/ци: Адв. Петрова: Наблюдавахме повече от чист популизъм с ваксините

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!