Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Учен от Оксфорд Предупреждава: Разпространението на ваксините ще предизвика нови варианти на Ковид

Учен от Оксфордския университет предупреди, че глобалното пускане на Ковид ваксините ще накара вируса да мутира, задвижван от „имунологичен подбор“, а не от адаптациите, които сме виждали досега.

В разговор с Комисията по наука и технологии към парламанта на Обединеното кралство в сряда професор сър Джон Бел, професор по медицина в Оксфорд, каза, че наблюдаваните досега мутации на Ковид са резултат от адаптирането на вируса, за да бъде по-ефективен при новите си гостоприемници, хората.

„Повечето варианти, които сме виждали досега, представляват такъв вид адаптация към нов вид; малко като да се преместиш в нов апартамент, да разместваш дивана и да се увериш, че телевизорът е на правилното място “, каза Бел пред колеги и депутати.

„Това, което ще видим между сега и края на годината, са редица варианти, които се ръководят от имунологичен подбор, до голяма степен в резултат от ваксините, и това ще създаде допълнителна комплексност.“

Бел добави, че редица варианти, които съществуват в момента, вече демонстрират известна „доста силна резистентност“ към съществуващия имунитет, било то от предишна инфекция с Ковид, било то от ваксини, позовавайки се на хора, които са били реинфектирани с бразилския и южноафриканския щам.

Въпреки това Бел каза, че има добри новини в борбата срещу Ковид, тъй като сегашните ваксини изглежда оказват влияние върху съществуващите варианти и са в състояние да спрат тежкото заболяване.

„Трябва да сме наясно с новите варианти, трябва да сме готови да направим нови ваксини, ако имаме нужда от тях, но за мен е доста ясно, че съществуващите ни ваксини ще работят в някаква степен [срещу известни варианти]“, ученият от Оксфорд заяви.

Досега хиляди щамове на Ковид са открити по целия свят, много от които са идентифицирани във Великобритания. Бел каза, че ангажиментът на Обединеното кралство за генетично секвениране на вируса е важен инструмент за наблюдение на разпространението на нови варианти.

Източник: RT

Източник/ци: Разпространението на ваксините ще предизвика нови варианти на Ковид, предупреждава учен от Оксфорд – Измамата Ковид19

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!