Следвайте "Буднаера" в Телеграм

50% от хората няма да придобият имунитет от ваксините: Имунолог пред Lupa.bg

Имунолог пред Lupa.bg: 50% от хората няма да придобият имунитет от ваксините

Голяма част от хората у нас няма да придобият имунитет от ваксинацията срещу коронавируса, а от прекарването на заболяването. Огромна част няма да се разболеят, защото имат защита от контактите с другите коронавируси. Това е причината COVID-19 да напредва бавно. Това заяви пред Lupa.bg проф. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент Имунология в Института по микробиология към БАН.

 „Около 50% от хората изобщо не реагират на коронавируса и никога няма да се разболеят. Според здравните власти те влизат в списъка на потенциално разболяващи се. Минимум 10 пъти повече от хората, които са регистрирани като носители са се срещали с вируса, но повечето няма да го усетят. Ако не беше така, щеше да има вълна от заразяване“, предположи имунологът.

 „Изолацията увеличава възможността хората, които са се разболели миналата година по това време, вече да нямат имунитет. Когато е отворена държавата, е много спорен въпросът дали броят на жертвите не е същият, като при локдауна. Това може да се види в рамките на година и половина“, смята проф. Чорбанов.

По думите на имунолога никой не може да каже до каква степен са ефективни ваксините. Проучванията са на база лабораторни и ограничени тестове. „Резултатът ще го видим, когато се имунизира цял Израел до края на март. Там поставиха световен рекорд по позитивни проби на човек от населението. Ефективността на ваксината ще се види и в други страни, в които имунизацията е напреднала“, посочи експертът.

Попитан на какъв етап е разработването на българската ваксина, Чорбанов отговори: „На ниво научна публикация ще сме готови скоро. Ако имаме пари, ще можем да направим разширено предклинично проучване. Страната ни е производител на ваксини и трябва задължително да развива производството си“.

Източник/ци: Имунолог пред Lupa.bg: 50% от хората няма да придобият имунитет от ваксините - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!