Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лавров: Принц Албер II поиска „Спутник V“ за Монако

Все повече европейски страни проявяват интерес към руската ваксина “Спутник V” срещу коронавируса, а принцът на Монако Албер II е поискал от ваксината за всички жители на княжеството. Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров в интервю за медийния холдинг РБК. 

Коментирайки поведението на Запада по отношение на “Спутник V”, Лавров заяви, че може да го опише с поговорката “хем сърби, хем боли”. “На Запад разбират, че “Спутник V”, ако не е най-добрата, то със сигурност е сред най-добрите ваксини. Иначе нямаше да има толкова запитвания за ваксината, а те нарастват в геометрична прогресия. От друга страна, те осъзнават, че самото разпространение на “Спутник V”, а и на други наши ваксини, които скоро ще излязат на международния пазар, означава повишаване на авторитета и репутацията на Русия на международната сцена. А те не искат това”, обясни Лавров.

Министърът допълни, че много страни споделят, че очакват най-накрая “Спутник V” да бъде сертифицирана от Европейската агенция по лекарствата. “Броят на запитванията от Европа постоянно расте. Буквално преди няколко дни дойде молба от принца на Монако Албер II да доставим ваксина за цялото население на княжеството”, посочи Лавров.

Дипломат №1 на Русия бе помолен да коментира и неотдавнашното си изказване, че Москва е готова да скъса отношенията си с ЕС. “Питат ни как може да казваме, че сме готови за разрив на отношенията с ЕС, когато той е най-големият ни търговско-икономически партньор”, посочи Лавров, след което обясни, че всяка година стокооборотът между ЕС и Русия спада. “И каква е причината? Санкциите, които въведен нашият “скъпоценен” най-голям икономически партньор, по причини, които не са се основавали никога, никъде и на никакви факти”, отсече Лавров.

Той посочи и други събития, влошаващи отношенията - като “обвиненията за “отравянето в Солсбъри” (на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия). “Факти не ни бяха представени. Да се срещнем с този наш гражданин не ни позволиха. Никакви доказателства не представиха. Почти същото се случва сега с “отравянето” на Алексей Навални”, каза Лавров.

На въпрос дали ЕС действително е монолитен, или вътре текат процеси и има страни, които искат да дружат с Русия, Лавров отговори: “По отношение дали е “монолит” - не е много уместно да се задава такъв въпрос няколко месеца след Брекзит. Монолитът вече не такъв, какъвто беше.”

“Администрацията на Джо Байдън няма да отмени нищо от това, което направи Доналд Тръмп, с изключение на излизането от Световната здравна организация, където демократите сега ще се върнат”, заяви в интервюто пред РБК Сергей Лавров.

И даде примери: “Приключи съвещанието на министрите на отбраната на НАТО. Няма никакви отстъпления от искането да се плащат по 2% от БВП за отбрана, т. е. за покупка на американско оръжие. Няма отстъпки и от изискванията към Европа по “Северен поток 2” - да спре да участва в някакви работи, които подкопавали европейската сигурност”.

Лавров припомни, че се тиражират информации за договорки между Берлин и Вашингтон “Северен поток 2” да бъде завършен, но ако паралелно започне да намалява транзитът през Украйна, газопроводът да бъде закрит. “Не мога да говоря от името на Германия, но за мен е очевидно, че това предложение е унизително”, коментира Лавров.

Източник: "Труд"

Източник/ци: Лавров: Принц Албер II поиска „Спутник V“ за Монако | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!