Древни архитекти на една и съща дължина на вълната

Древните обитатели на Малта може би са го построили, за да създаде резонанс, способен да произведе едно различно състояние на съзнанието.

Древните обитатели на Малта може би са го построили, за да създаде резонанс, способен да произведе едно различно състояние на съзнанието. (С любезното съгласие на ФИДХ)

Kat Piper, Epoch Times

Древните обитатели на средиземноморския остров Малта може би нарочно са използвали звука, за да произведат едно различно състояние на съзнанието, смятат от Фондацията за изследване на древни храмове (ФИДХ) (Old Temples Study Foundation / OTSF) – базирана във Флорида неправителствена организация, която подкрепя изследвания и обучение по отношение на древните паметници на Малта…

Хипогеумът на възраст от 6000 години, намиращ се в Хал Сафлиени, се простира на площ от 500 кв. м. и представлява подземен храмов комплекс на три нива, издълбан в солиден варовик. Това е един от няколкото древни малтийски мегалитни паметници, създадени от опитни и можещи хора повече от хиляда години преди построяването на египетските пирамиди или Стоунхендж.

Археолозите датират Хипогеума от около 3600 г. пр. Хр., като той бил активен до 2400 г. пр. Хр., когато всички мегалитни паметници на Малта внезапно излезли от употреба, обяснява Линда Инеикс (Linda Eneix), президент на ФИДХ.

Хипогеумът включва множество зали и камери с различни форми и размери, някои от които имитират архитектурата на надземните храмове, както и мистериозна „ехо” камера. Тъй като останките на около 7000 души, според сведенията – струпани заедно, са намерени в Хипогеума след случайното му откриване през 1902 г., повечето учени предполагат, че той е бил използван като място за погребения, но също и за ритуални и религиозни цели. Инеикс вярва, че е възможно тези ритуали да имат връзка с дълбоката почит към Майката Земя.

„Няма как да знаем какво са направили те, но разбирането на начина, по които хората са боравели с камъка по отношение на светлината и звука потвърждава, че е съществувало сложно съзнателно проектиране – сподели Инеикс. – Акустиката е пленителен пример.”

По думите й, в камерата на оракула, на второто ниво на Хипогеума, има малка овална ниша на нивото на лицето. Ако човек с дълбок глас говори в нея, се получава силно ехо или резонанс, който се разпростира из целия комплекс.

„Тъмни белези все още могат да се забележат по ръба на тази ниша, направени от много, много ръце, подпирали се там. В това отделение има маркировка от червена охра за лицето. Има също подсилващ канал, издълбан в горната част на камерата, и оцелели следи от сложни рисунки в червена охра – като праисторически ръководства по музика”, добави тя.

На Инеикс дошла идеята да изследва по-нататък акустичния феномен, след като гледала филм със заглавие „Звуци от каменната ера” по време на полет от Лондон.

От ФИДХ направили опити върху резонанса в няколко древни малтийски храма и открили, че той настъпва при честота 110 или 111 херца – в областта на нисък мъжки глас. Това било в съгласие с изследване, публикувано през 1996 г. от Организацията по изследване на инженерни аномалии към Принстън (Princeton Engineering Anomalies Research group), която открила, че някои древни мегалитни камери в Обединеното кралство и Ирландия поддържат силен резонанс при честота между 95 и 120 херца.

Изследване от д-р Ян А. Кук и колеги от UCLA, публикувано в списание „Време и съзнание” (Time and Mind) през 2008 г., използвало електронна енцефалография (EEG), за да наблюдава мозъчната активност на доброволци, слушащи звуци с различни честоти. Те открили, че при 110 херца мозъчната активност внезапно се променя. Частта от мозъка, отговорна за обработката на речта, става относително деактивирана, а частите, отнасящи се до настроението, съчувствието и социалното поведение,се „включват”.

„Ясно е, че ранните хора харесвали нещо, което това им давало, и градили върху онова, което забелязали да го засилва”, каза Инеикс.

Археолозите са неспособни да обяснят как това сложно инженерство е възникнало преди почти 6000 г., но древните строители на храмове в Малта са били сред първите, използвали акустика при религиозни ритуали в дълга традиция, простираща се до древните гърци и римляни.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!