Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мика Зайкова: Режат пенсиите с 20%?

Мика Зайкова пред Lupa.bg: Режат пенсиите с 20%?

Втората пенсия трябва да може да се мести до последния момент. Така хората ще могат да упражнят правото си на информиран избор. Това заяви пред Lupa.bg финансистът Мика Зайкова по повод промените в Кодекса за социално осигуряване.

"Жените, които се пенсионират наесен, имат право до 30 юли да си прехвърлят парите от втория стълб в НОИ. Мъжете, които ще излязат в пенсия догодина, имат право да ги прехвърлят 1 година преди това. Същото е положението и за мъжете, които ще се пенсионират през 2024 г. Оттам нататък сроковете се увеличават. Тези срокове са дълги и хората трябва да имат възможност да си прехвърлят парите в последния момент, за да могат да си направят сметката", смята експертът.

От 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. прехвърлянето на парите в НОИ ще става не по-късно от 1 година преди навършването на възрастта за пенсия. От 1 януари 2026 г. до 31 декември 2030 г. ще може да се прехвърлят пари в НОИ не по-късно от 2 г. преди навършването на възрастта, а от 1 януари 2031 г. до 31 декември 2035 г. - не по-късно от 3 г. От 1 януари 2036 г. до 31 декември 2037 г. срокът е не по-късно от 4 г., а от 2038 г. се връщат петте години.

По думите на Зайкова най-прецакани са пенсионерите, които са родени през 1960 и 1964 г., защото при тях е най-голяма редукцията на парите. „В момента редукцията на пенсиите не е 9%, както обявиха официално, а 20%. Това прави около 85 лв. Това е безумно, защото от осигурителната вноска се отчисляват само 5% в момента. Какъв е смисълът след като вземат само 5% от парите на човека и ги прехвърляш във втория стълб, да му редуцираш основната пенсия?! Това е безумие, коментира експертът.  

"През 2017 г., когато имахме излишък на пари в бюджета, трябваше да се преизчислят пенсиите. Тогава щяха да се увеличат между 20% и 30%. Ако някой до този момент е вземал 300 лв., след преизчисляването щеше да получи 360 лв. Щеше да има правилно разпределение в съответствие с индивидуалния принос в осигурителната система. Сега са нарушени всички принципи на пенсионирането както в първия, така и във втория стълб“, категорична е Мика Зайкова.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Мика Зайкова пред Lupa.bg: Режат пенсиите с 20%? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!