Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Влак-стрела с китайски характеристики

Li Tianxiao, Epoch Times

Само седмицислед пускането на новия влак-стреламежду Ухан (Wuhan) иГуанджоу (Guangzhou)на 26 декември 2009 г., общественотонастроение относно навлизането в ератана влаковете-стрели внезапно преминаот въодушевление към разочарование…

Твърди се,че влакът-стрелаУхан-Гуанджоу е най-голямата, най-бързатаи най-скъпо струваща железопътна системав света, както и очевидна възможност заКитайската комунистическа партия (ККП)да демонстрира своите политически иикономически постижения. Но високитецени на билетите и намаляването трафикана обикновените влакове превърнахатази нова форма на обществен транспортв нещо твърде скъпо и непосилно запрактично настроеното общество. Сегакитайците се надсмиват над себе си, чеса експлоатирани.

Бързпоглед към цените на билетите обясняватези настроения. Билет за първа класае 780 юана (около 114 щ.д.), билет за вторакласа е 490 юана (72 щ.д.). Това е не само трипъти по-скъпо от цената на билет занай-евтиното място в обикновен влак, нои не е по-евтино от самолетен билет.Обикновено самолетният билет от Гуанджоудо Ухан е около 400 юана (58 щ.д.), докато впо-ненатоварените периоди е само около300 юана (44 щ.д.). На 26 декември цената мупадна дори до 180 юана (26 щ.д.).

Освентова, въпросните две железопътни гари– в Ухан и Гуанджоу – са отдалечени отцентралните градски части. Щом се включати разноските за придвижване до гарата,общата сума за придвижване с влак-стреластава прекомерна. По-голямата част отпътуващите с влак по линията Ухан-Гуанджоуса фермери от провинциите Хубей (Hubei),Хунан (Hunan) и т.н. По времена Лунната китайска нова година презпролетта милионите фермери, коитоизпитват по-скоро недостиг на пари,отколкото на време, се редят на опашкав продължение на няколко денонощия вхапещия студ само за да си купят евтинибилети за влака. Цената на едно пътуванес влака стрела би се равнявала наедномесечните им разходи.

По-малко опцииза пътуване

Порадипускането на влака-стрела13 обикновени жп линии до близки дестинациипо маршрута Ухан-Гуанджоу ще бъдатспрени. Същевременно маршрутитеУхан-Гуанджоу, Ухан-Шенжен (Shenzhen)и Ухан-Чангша (Changsha) същопостепенно ще бъдат закрити. Очевиднотова е случай на използване на политическавласт с цел принуждаване на обществотода приеме новата железопътна система.Което означава, че хората с нисък досреден доход ще бъдат изправени преддилемата дали да се приберат по домоветеси за Китайската нова година или дазатегнат колана и да спестят от разноскитеза билети за влака.

Четиридни след пускането на линията Ухан-Гуанджоусредната стойност на заетост по нея ебила под 40%. Влаковете преди 8ч. сутринтаи след 18ч. са с най-голям брой непродадениместа всеки ден, със средно над 1000 местаот общо 1200.

По тозиначин, независимо че ерата навлаковете-стрели бе оповестена отвластите, това не означава, че по-голяматачаст от китайските граждани могат даси позволят да се возят на влака-стрела.Контрастът между цените на билетите ипокупателната способност на обществотое твърде голям. Това е подобно наситуацията с прекомерно високите ценина имоти наред до скромните жилища.Богатите, които представляват малцинство,могат да си позволят да хванат самолетили да се возят на влак-стрела. Мнозинствотоот населението може единствено да гледасамолетите и влаковете-стрели, и давъздиша. През 2008 г. месечният чист доходна жителите на големите градове в цялКитай е бил едва 1315 юана (192 щ.д.). Средниятмесечен чист доход на работниците в гр.Гуанджоу е бил 2109 юана (309 щ.д.), докато вУхан той се е равнявал на 1392 юана (204щ.д.). Чистите доходи на хората в малкитеи средните по големина градове по линиятаУхан-Гуанджоу са дори още по-ниски.Младеж, работещ в региона по делтата наПерлената река, трябвало да похарчи 980юана (143 щ.д.) за хиляда километра пътотиване и връщане с влак-стрела, за дасе върне в родния си град в Хубей заКитайската нова година. Това се равнявана надниците за половин или един месец.В САЩ самолетният билет от Ню Йорк доСан Франциско – на разстояние над 4100км. – струва едва 249 щ.д., което е едва 7%от средната заплата. В сравнение с това,билетите за китайския влак-стрела сана твърде високи цени, а покупателнатаспособност на масите – твърде ниска.

На пръв погледизглежда, че китайският комунистическирежим е поставил висока цена на билетитеза влака-стрела, за да си възвърнеинвестицията. Общата инвестиция вжелезопътната линия Ухан-Гуанджоу е110 млрд. юана (16 млрд. щ.д.). ККП е заявила,че трябва да възвърне разходите си задесет години. Това означава, че всякагодина възвращаемостта трябва данадхвърля 10 млрд. юана (1,46 млрд. щ.д.).Следователно цените на билетите трябвада са около 500 юана, за да се постигнетази цел.

Дали ККП имаотчаяна нужда от тази парична сума? Ненепременно. През 2009 г. разходите направителствени чиновници за обществентранспорт са били между 150 и 200 млрд. юана(22 млрд. щ.д.). Като се включат разноскитеза храна и задгранични командировки,тези три типа разноски достигат общо900 млрд. юана, което е 30% от общитеадминистративни разноски на страната.Ето защо, ако режимът упражни малковъздържание в разходите си, не би билотрудно да възстанови инвестицията от110 млрд. юана за системата на влака-стрела.Но корупцията и пилеенето на средстваса основна привилегия на комунистическитекадри.

Орташки капитализъм

В действителностима две причини за високите цени набилетите за влака-стрела.Едната е, че ККП напълно е пренебрегналаниската покупателна способност намасите. Ако я беше взела под внимание,тя щеше да намали цените на билетите ида отпусне повече време за възвръщанена инвестираните средства. Ако периодътза възвръщане на инвестицията се удължидо 22 години, то годишната възвръщаемосттрябва да е над 5 млрд. юана. Среднатацена на билета при това положение трябвада е 170 юана, за да се постигне целта. Норежимът не е пожелал да разгледа тазиопция.

Второ, на пръвпоглед въвеждането на влака-стрела еот полза за обществото. В действителносттова е ограбване на масите чрез прекомерницени на билетите и възможност за печалбаза монополистките държавни предприятияи местните власти. Изграждането навлака-стрела не би трябвало да е чистокомерсиална инвестиция. То би следвалода използва парите на данъкоплатеца,за да облекчи транспортните му главоболия,особено по време на празниците около Китайската нова година. Но на практикарежимът е създал паричен поток къмняколко производители на влакове икомпании за пътна инфраструктура чрездържавна политика. Тези големи монополисткипредприятия жънат облаги от това, че име бил връчен договор. Същевременноместните правителства могат да привлекатинвестиции с подобрени транспортнисистеми и по този начин да увеличатприходите си. Местните власти имонополистките държавни предприятияса се облагодетелствали, но инвестиционнитеразходи са били прехвърлени на обществотопод формата на високи цени на билетите.Това е типичен пример за орташкикапитализъм, който ККП прилага, за даограбва хората.

ККПтвърди, че изграждането на новата системаза влака-стрела би повишило растежа наБВП, но това е просто начин да замажеслабите си инвестиционни стратегии.През октомври 2008 г. ККП е одобрилаинвестиция на стойност 2 000 млрд. юаназа изграждане на железопътни линии,което включва 1 200 млрд. за проекти заизграждането им (включително и завлака-стрела по линията Ухан-Гуанджоу).Развитието на система от влакове-стрелие планирано да достигне 18 000 км. през2020 г. Проблемът е, че ползите от инвестициятаса ограничени до производителите нацимент, стомана и влакове, както и доместните власти. Тя не води до увеличениена покупателната способност нанаселението. Точно обратното – взелае от средствата за здравеопазване,образование, пенсии и т.н. Ако гражданитеусетят, че нямат гарантирани здравноосигуряване, здравни разноски, образованиеи т.н., те ще намалят ежедневните сиразходи. Твърдението, че изгражданетона системата от влакове-стрели ще повишивътрешното търсене, е в действителностнелепо.

Въпреки чепо отношение на техническа обезпеченостсистемата на влака-стрела по линиятаУхан-Гуанджоу се нарежда до тези вразвитите страни, всъщност честитеинциденти и нивото на услугата са всеоще на нивото на по-малко развитите иавторитарни държави. На 29 декември 2009г. влакът стрела по маршрута СеверенГуанджоу-Ухан претърпява техническипроблем, възникнал поради пушещи въввагона пътници. В резултат на това следватричасово закъснение. Разписанието наследващите влакове е нарушено и хилядипътници са засегнати от него. Много отпътуващите се изнервят, докато влакъте спрян, но обслужващият персонализглежда да не знае нищо и вместо товаги заключва във вагона. На 30 декември2009 г. технически проблем възниква и придруг влак, пътуващ към Гуанджоу, и сеналага той да се върне в Чангша,причинявайки закъснение с повече отчас. В нощта на 29 декември 2009 г. се случваи друг инцидент. Осем кутии с експлозивиса намерени под мост в участък от линиятадо Ухан. Очевидно заплахата е билаумишлена. Изглежда недоволни гражданиса намерили нов начин за изразяване насвоите гняв и неудовлетвореност взатормозеното общество.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!