Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Плащаме 25 млн. лв. на UK-пенсионер – собственик на наш ТЕЦ, съжителката му държи Топлофикация – Плевен с 2,26 лв. капитал и 2,26 лв. в сметката си

ТЕЦ Брикел трябва да получи 25 млн. лв. от бюджета, защото МОСВ му орязало неправилно квотите за парникови газове, стана ясно от решение на Административен съд София – град, цитирано от Медиапул. Решението подлежи на обжалване във ВАС. Напомняме, че групата на този ТЕЦ държеше половината от т.нар. „студен резерв” на енергийната ни система, т.е. от националната енергийна сигурност на държавата, за което плащахме с все по-високи сметки за ток. Плащахме за нещо като нищо, каквото представлява „студеният резерв” , който никой не може да каже дали изобщо е съществувал, по 25 - 30 млн. лв. годишно на тази компания и на няколко други на британски пенсионери и други чужди граждани. Държавата уж беше отменила тези сделки, но преди 3 дни пак даде 2 млн.лв. на фирмата на пенсионера.

 

Ако съдът реши в полза на Дейвид Фордъм и МОСВ му изплати 25 милиона, радостта на британския пенсионер няма да е дълга. На свой ред той ще трябва да се разплати с НАП, която си търси от Брикел солидната сума от 38 792 983,44 лв. според списъците на длъжниците, актуални към 31.12.2020 г, пише bird.bg. С днешна дата лихвите са приближили борча към 40 000 000 лв. – повече от бюджета за туризъм или за спорт на държавата за цяла година.

За действителен собственик на Брикел в българския Търговски регистър е обявен официално 82 - годишният британец Дейвид Фордъм. Той живее някъде в индустриалната зона на Уейкфийлд, Западен Йоркшир. Фирмата, чрез която той е собственик на Брикел се казва Bakkar Limited. Тя има 1 лира капитал и се води „спяща” според британския търговски регистър.

На същия адрес е и собственичката на Топлофикация - Плевен Елизабет Клейр Улъм. Тя притежава фирмата Cataland Ltd., също с 1 лира капитал и 1 лира наличност по сметките. 1 лира е равна на 2,26 лв.

Скромната британска компания владее 100% от акциите на плевенската топлофикация.

Освен комшийството, общото между възрастните британци не е ваксинирането срещу коронавирус, а е консултантът на незнайно как финансираните при скромните им авоари енергийни проекти у нас. Въпросните предприятия са съветвани от Христо Ковачки, както сам той е заявявал пред медиите.

„Съвпадението в адресите не се открива лесно в Търговския регистър, където няма търсене по действителен собственик. От 2018 г. насам фирмите трябва да обявяват своите действителни собственици съгласно Закона за мерките срещу изпиране на пари. Чрез него е приложена  европейската директива за осветляване на собствеността във фирмените регистри на държавите-членки.

За целите на журналистически разследвания, БРРД/ bird.bg  създаде удобен инструмент за търсене в отворените данни на Търговския регистър. С него лесно се засичат декларираните действителни собственици. Достатъчно е в търсачката да се въведе името на фирмата или лицето и текстът ActualOwners. Може да се търси и по адрес”, пишат колегите от bird.bg.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Плащаме 25 млн. лв. на UK-пенсионер – собственик на наш ТЕЦ, съжителката му държи Топлофикация – Плевен с 2,26 лв. капитал и 2,26 лв. в сметката си | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!