Следвайте "Буднаера" в Телеграм

MI5: Китай шпионира британски бизнеси

kafene.net

Британската контраразузнавателна служба MI5 обвини Китай, че се опитва да шпионира британски бизнесмени, за да получи поверителна търговска информация.

В изтекъл в медиите доклад от поверителен характер MI5 съобщава, че агенти на Китайската народно-осводителна армия /КНОА/ и на министерството за обществена сигурност са предлагали на британски бизнесмени по време на различни международни изложби и конференции "скъпи подаръци" и са ги канили на приеми.

Подаръците, сред които има камери и памет за компютри, съдържат електронни вируси, които е трябвало да осигурят на китайците достъп и контрол върху компютрите на потребителите.

MI5 казва, че китайското правителство "представлява една от най-сериозните шпионски заплахи за Обединеното кралство", защото използва подобни методи, както и масово електронно хакерство.

Документът, който е на 14 страници, описва опитите на Китай да проникне в компютри, свързани с британската отбрана, енергетика, комуникации и промишленост.

Според доклада, Китай е отишъл още по-далеч, като шпионира компютърни мрежи и електронната поща на компании за връзки с обществеността и международни адвокатски кантори.

Всяка британска компания може да стане обект на шпионаж от страна на Китай, се казва в доклада.

Откровеното предупреждение на MI5 ще обтегне още повече отношенията между Лондон и Пекин. Сътрудничеството между двете страни пострада сериозно след екзекуцията в Китай на британец с психически увреждания, пише "Таймс".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!