Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Изхвърлят ли цели флакони с ваксини у нас?

Само в Lupa.bg: Изхвърлят ли цели флакони с ваксини у нас?

Цели флакони с ваксини са били изхвърлени в последните дни у нас заради неспазване на дни, часове и списъци за имунизиране, алармираха пред Lupa.bg медици, запознати с процеса. По наша информация има проблем с организацията, при която неявили се по предварително насрочените дати, трудно могат да се запълнят в рамките на деня, когато флаконът с дозите е отворен и трябва да се използва. 

За такава ситуация признава и шефът на Националния ваксинационен план проф. Красимир Гигов, който съобщи, че от 500 души, записани в пункта в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" вчера, едва 150 са се появили. Това означава, че експертите, заети с разпределянето на дозите по ваксинационния план, е трябвало да се превърнат в телефонисти, за да информират следващите 350 души по реда, при това, ако всички се отзоват на обажданията. 

Същият проблем изниквал и с ваксинирането през уикенда, когато учители, например, от втората фаза, също пропускали реда си и не се явявали. Затова проф. Гигов се кани да предложи на здравния министър проф. Костадин Ангелов в такива случаи да се използват дозите за хора, които имат желание да се имунизират, но не попадат в приоритетните фази на плана. 

Той уточни, че често личните лекари ще разполагат с един вид ваксина. "При „Пфайзер“ трябват фризери с минус 70 градуса. Като се отвори една ампула, тя не може да се съхранява повече от два часа. При „Астра Зенека“ са много удобни условията. Ваксината се съхранява от 2 до 8 градуса, а едно отворено флаконче издържа до 48 часа. Удобна ваксина, особено за общопрактикуващи лекари", добави той. 

"Вече имаме достатъчно ваксини, така че би трябвало и това да отпадне като причина. Стигнахме  1,2-1,3 процента ваксинирани на 100 души. Тези цифри бяха валидни за  Европейския съюз преди две седмици. Тоест, настигаме средното ниво на ЕС. Преди седмица бяхме към 0,7-0,8 процента. След седмица ще бъдем много повече", уверен е проф. Гигов, цитиран от "Марица". А единната електронна платформа за регистрация за ваксина се очаква да стартира на 1 март. Амбицията е поне София да започне активна ваксинация - с до 10 000 души на ден.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Само в Lupa.bg: Изхвърлят ли цели флакони с ваксини у нас? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!