Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американските бомбардировачи се прицелиха в руските подводници

/Поглед.инфо/ Норвегия се опитва да се оправдае за пристигането на американски стратегически бомбардировачи в страната: според норвежкия министър на отбраната Русия "няма причина да се възмущава". Според него няма опасност и за страната ни. Защо в този случай руското външно министерство реагира изключително остро на това събитие и каква е заплахата от тези самолети за сигурността на Русия?

Руското външно министерство реагира остро на новината за бъдещото разполагане на бомбардировачи B-1B на ВВС на САЩ в Норвегия. В средата на руската патриотична общност съществува мнение, че тези самолети не са опасни и за Русия. В краен случай нашите С-400 ще се справят с тях. Но защо тогава руското външно министерство толкова изрично и особено подчерта този случай и го третира като очевидно необичайна стъпка в ескалацията на напрежението в руско-американските отношения?

Освен това Норвегия по всякакъв начин убеждава в рутината и незначителността на пристигането на американски бомбардировачи. „Фактът, че нашите съюзници провеждат учения с нас, е част от политиката на Норвегия за сигурност и естествено по отношение на сътрудничеството в рамките на НАТО. Русия знае това добре, няма реални причини за възмущение... Не говорим за създаването на някаква американска база в Норвегия. Американският самолет ще остане в норвежкото летище за кратък период от време “, казва норвежкият министър на отбраната. Очаква се американските бомбардировачи да останат в Норвегия за един месец.

За да разберем предисторията и значението на появата на американски бомбардировачи в Норвегия, първо си струва да припомним няколко важни неща относно сигурността на нашата страна. А основата на сигурността на Руската федерация е ядреното възпиране. Точно това пречи на страната ни да се превърне в бойно поле.

Ядрено възпиране и въздушна заплаха

Ядреното възпиране се извършва от стратегическите ракетни сили, стратегическите ракетни подводници на руския флот с балистични ракети на борда и стратегическите бомбардировачи на руските Въздушно-космически сили, въоръжени с крилати ракети с голям обсег. Всички заедно тези сили обикновено се наричат стратегически ядрени сили - СЯС. Всеки от компонентите на стратегическите ядрени сили има своите предимства и недостатъци.

Стратегическите ракетни сили са силата и скоростта на залпа. Системите за управление на този вид войски са такива, че командата за изстрелване и самото изстрелване могат да преминат по-бързо от времето за полет на вражеските ракети, независимо дали са изстреляни от САЩ. И този удар е наистина мощен и точен. Но има и недостатък - противникът знае позицията на всеки силоз и местоположението на подвижните наземни ракетни системи с точност до метър. В допълнение, ако теоретично противникът успее да неутрализира стратегическите ракетни сили за десет до петнадесет минути, предотвратявайки командата за изстрелване, тогава той има възможност да унищожи нашите ракети на земята с внезапен ядрен ракетен удар.

Авиацията дава гъвкавост при нанасяне на ядрени удари и възможността да се повтарят многократно от един и същи носител. Но бомбардировачите са много уязвими при първия удар на врага. Всъщност, ако самолетът не е в непосредствена готовност за излитане (включително екипажът на земята), тогава такъв бомбардировач изобщо няма да понесе ядрената атака - няма да има време да се изтегли от атаката.

Военноморският флот е необходим, за да се гарантира, че дори в случай на внезапен пропуснат удар (когато нито Стратегическите ракетни войски, нито авиацията оцелеят или едва оцеляват), предоставят възможност за нанасяне на гарантиран ответен удар. Подводницата е под вода и дори при ниска скорост изминава стотици километри на ден. Районите за изстрелване, от които може да насочва ракетите, не са точно известни на врага. Това всъщност е застраховката на страната ни срещу най-неблагоприятния сценарий от всички възможни развития. Американците многократно са разигравали настъпателна ядрена война срещу страната ни в учения и често стратегическата подводница, която са пропуснали, се оказва факторът, който свежда значимостта на всички американски успехи до нула. Пълният залп само на един „Борей“ или дори на стара подводница от проект 667БДРМ е най-малко четиридесет милиона трупа от другата страна, ако градове бъдат ударени. Ако приемем, че противникът е решил да поеме риска и планира все пак да нанесе ядрен удар по Русия, тогава той ще трябва, дори и след решаването на проблема със стратегическите ракетни сили и бомбардировачите, да разреши въпроса с подводниците.

С тези, които вече са в морето, ще се занимават многофункционални подводници и противоподводни (патрулни) самолети. А тези, които не са излезли - не бива да им се позволява да се изплъзнат или да стрелят от кея, нали? Те също ще трябва да бъдат унищожени. Но с какво?

На теория това може да се направи с балистични ракети при първия удар. На практика има твърде много цели за САЩ на руска земя, за да бъдат разпръснати с балистични ракети. Това означава, че задачата за унищожаване на руските подводници, които не са имали време да излязат в морето, ще бъде изпълнена от други сили, например авиацията. Това решение се вписва в друга бързо засилваща се американска тенденция - да се унищожава с ядрено оръжие само онова, което иначе не може да бъде унищожено. А останалото - обичайната висока прецизност. Това позволява да се минимизират щетите и дори да не се унищожи напълно врагът, да има увереност, че има кой да остане да окупира.

И точно тази заплаха искат да ни демонстрират американците в Норвегия. Руските подводни бази на полуостров Кола близо до границата с Норвегия. Летището край Трондхайм е много близо до нас. И дори малък брой бомбардировачи в Норвегия сега, когато няма война, не бива да заблуждава никого.

Реална заплаха

Може ли такъв стар самолет като B-1B да нанесе изненадваща атака на базата на нашите ядрени подводници например в Гаджиево?

Уви, да. B-1B е способен да извършва околозвуков полет на свръхниски (50-60 метра над повърхността) височини в режим на заобикаляне на терена - например по планински клисури или по ръба на скалист бряг. В същото време ефективната площ на разсейване на този бомбардировач е малка и е на второ място след специалните самолети с нисък радарен отпечатък. За сравнение: видимостта на такъв малък самолет като нашия МиГ-29 е около четири пъти по-висока от тази на B-1B.

Това се наслагва върху трудния терен в северната част на полуостров Кола и Норвегия - навсякъде има скали, хълмове и хълмове, теренът е силно разчупен. B-1B няма да има проблеми да достигне линията на използване на оръжия. Той може да бъде открит само от някои от нашите прехващачи, но те летят високо и е възможно бомбардировачите да се предупредят за опасността от руската авиация, дори разчитайки на наземните радари в Северна Норвегия.

Основните оръжия на B-1 са маломерни крилати ракети AGM-158 JASSM или тяхната версия с увеличен (повече от 900 километра по права линия) обхват AGM-158B JASSM-ER. Също така тези бомбардировачи са способни да използват противокорабни ракети AGM-158C LRASM. Това са много фини цели. Предполага се, че нашите наземни системи за противовъздушна отбрана могат да ги открият и да ги свалят на кратко разстояние, но да мислим, че целият ни север е защитен от системите за ПВО е голяма и вредна илюзия. Има много „прозорци“, които не могат да се наблюдават от никакви радари, включително и поради гореспоменатия релеф. Що се отнася до противовъздушната отбрана на надводните кораби, ВМС изобщо никога не са се занимавали с такива цели. Никой не знае просто какво могат да направят нашите корабни комплекси срещу такъв обект.

Като се вземат предвид всички тези условия, изненадваща атака на американски бомбардировачи B-1B от норвежкото летище срещу руски бази на подводници е напълно реална. Освен това не е трудно да се изпълни. Това е лесна задача.

Каква е опасността от намирането на тези самолети в Норвегия? В крайна сметка теоретично те могат да нанасят удар, като излитат от американска територия. Въпросът е, че базата в Норвегия предлага изненада. Бомбардировачите са там и през цялото време са на тренировъчни полети. Можем ли да направим разлика между началото на тренировъчен полет и началния старт? Не, не можем.

Многогодишните полети близо до нашите граници при всички случаи ще доведат до намаляване на вниманието на онези, които следват тези полети, а самолетите са винаги тук, рамо до рамо, готови незабавно да използват оръжия.

Излитането от територията на САЩ може да бъде засечено предварително чрез разузнаване. Редовните полети в Норвегия ще означават, че нашето разузнаване просто ще остане смазано от тези предупреждения, след което много години подред нищо няма да се случва.

И тогава те просто ще могат да изстрелят ракети половин час след излитането. В същото време в друг театър на военните действия, в Тихия океан, САЩ отдавна са готови за такава операция - авиобазите в Аляска предоставят такава възможност по всяко време.

Естествено, подобна атака срещу базите на руския флот няма да бъде изолирана операция.

Ядрена атака

В момента САЩ разработват оръжейни системи, които сериозно разширяват възможността за внезапна атака срещу други ядрени държави. Дори Русия с нейния ядрен арсенал и добре развита система за предупреждение за ракетни атаки.

Първо, САЩ модернизират своите подводни бойни глави с балистични ракети до варианта W76-2. Тези нови единици са толкова точни, че сега подводните балистични ракети могат да се използват за високоточни ядрени удари срещу малки цели (например силози на стратегическите ракетни сили, които не са в боен патрул). В същото време американците демонтират термоядрената част на бойните глави и капацитетът им намалява от 100 килотона на пет или шест. Това е ясно изоставяне на ядреното възпиране в полза на изграждането на способности за ядрена атака. Американските подводници с балистични ракети са достатъчно тихи, за да поемат близки позиции. Нито Русия, нито Китай например имат с какво да ги открият.

На второ място, американците изпълняват своята програма за разработване на хиперзвукови оръжия. Времето за полет на такива ракети от позиции в Европа при нанасяне на удари по европейската част на Русия ще бъде измерено за броени минути.

Трето, американският конгрес отмени забраната за разработване на ядрени оръжия с ниска мощност и не може да се изключи, че американците ще имат аналози на собствените си преносими ядрени взривни устройства W54, които някога са били в експлоатация с техните диверсионни единици. Преносимите заряди тежат 32 килограма и се носят в специална торба или контейнер..

Такива средства позволяват да се неутрализира за известно време системата за контрол на стратегическите ракетни войски чрез саботажни методи, както и да се убият тези, които имат право да наредят ядрен удар, като просто детонират такъв боеприпас на обществено място в навечерието на някакво масово събитие.

B-1B в Норвегия се вписват перфектно в сценария за подобен удар, както в Аляска или Алеутските острови. И те наистина могат да унищожат онези подводници, които не са имали време да се гмуркат и да излязат в морето. Те също могат да хвърлят подвижни морски мини от десетки километри, блокирайки плитки проливи и стеснения за нашата подводница - с наличните сили на нашия флот, ще бъде невъзможно да се премахне такава заплаха в разумен срок .

Всичко това, разбира се, не означава, че утре американците ще предприемат и ще започнат ядрена война. Но това, което правят, изглежда точно като подготовка за него. За първи внезапен удар срещу Русия. И удължаването на СТАРТ-3 по никакъв начин не им пречи, тъй като до голяма степен първият удар е планиран като неядрен. Острата реакция на руското външно министерство се дължи именно на разбирането за сериозността на тази заплаха.

Превод: В. Сергеев

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Американските бомбардировачи се прицелиха в руските подводници - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!