Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Искам да живея в България, която не е първа по корупция в Европа – Божидар Петков пред Фрог

.


Искам да остана в България. Искам бъдеще тук, не в чужбина. Искам да работя за държавата си. Да живея в по-добра България, която не е на 111-то място по свобода на словото и не е най-корумпираната държава в Европа.

Това заяви в интервю пред FrogNews 17-годишният Божидар Петков, който вече над 200 дни продължава да протестира срещу управляващите. Петков е един от мнозината младежи, които излязоха на площада това лято и поискаха промяна. 

Ето и цялото интервю: 

Какво те накара да се включиш в протестите? 

Не мога да оставя България да тъне в разруха. Вижте на какво станахме свидетели в неделя с момчето, което почина. Това е един доста плашещ случай. Можеше да се случи на всеки един от нас. Всеки български гражданин. Вина имаме ние като народ, защото търпим това управление вече 10 години. 

Какво ни показа конкретният случай със загиналото след токов удар 16-годишно момче? 

Че никой не поема отговорност. Всеки прехвърля топката на другия. Виновни няма и накрая ще се окаже виновно момчето, което е било с мокри обувки. Ако кметът Фандъкова има някаква съвест, би трябвало веднага да подаде оставка. В другите държави само при съмнение за корупция си тръгват от постове. Тук няма никакво действие. Поставихме ултиматум вчера - до 24 часа Фандъкова да подаде оставка. 

Не управлява този град от вчера. Всички знаем за опасностите, които се крият навън - шахти-капани, непочистени улици след снега, който винаги ни изненадва.

Чашата на общественото търпение преля в един момент това лято. Коя капка преля твоята? 

България. Тези хора крадат от народа, не работят в негова полза. Отварят вратите към другите държави. Всичко се граби. Крайно време беше българският народ да излезе, да разбере за какво стана въпрос.

Годината беше наситена с много събития. Първо излязоха едни записи с едни снимки, които разгневиха народа. След това имаше едно влизане в президентството, което беше върха на всичко. за това избухна и протестът. Той не изпълни целта си за оставки, но пък държи правителството под едно постоянно напрежение. Показателни са обиколките с джипа, които всеки път са по-далеч от София. 

Във Варна обаче не успя да избяга... 

Да. Тези дни бе посрещнат от гражданите във Варна, не успя да ги надхитри. Там протестите продължават все още. Всички бяха доста изненадани - както кметът, така и Борисов. 

Борисов се страхува от хората - виждате, той ходи само по организирани събития. 

Смяташ ли, че живеем в демократична държава? 

Не, определено. Протестиращите през лятото бяха подложени на репресии. Дори в момента са. През лятото имаше много хора, които бяха уволнени от работа. Наскоро един от протестиращите бе разпознат като част от демонстрациите и бе задържан от полицията докато върви на улицата. Всичко се държи от държавата.

Какво е посланието ти към твоите връстници? 

Започнете да се интересувате повече от това, което се случва в държавата. Тя е наша. В нея трябва да живеем в бъдеще. Не мисля, че е редно да я напускаме. 

Ти си млад, тепърва завършваш. Не смяташ ли да търсиш пътя си другаде? 

Не. Бих искал да остана. Искам бъдеще тук, не в чужбина. Искам да работя за държавата си. Да живея в по-добра България, която не е на 111-то място по свобода на словото и не е най-корумпираната държава в Европа. 

Но много зависи как ще се стекат обстоятелствата...

Интервю на Джесика Вълчева

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Божидар Петков пред Фрог: Искам да живея в България, която не е първа по корупция в Европа

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!