Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Полша ще глобява с $2,2 млн. всяка цензура на соц.мрежи, стопира блокиране на акаунти

Полша приема нов закон, според Big Tech фирмите ще бъдат глобявани със зашеметяващите 2,2 милиона долара всеки път, когато противоконституционно цензурират законната свобода на словото онлайн, съобщава patreon.com. Докато либералните правителства в западните държави се стремят да глобяват гигантите в социалните медии Facebook и Twitter, защото не са премахнали така наречения „език на омразата“, Полша възприема различен подход.

„Съгласно неговите разпоредби на социалните медии няма да бъде разрешено да премахват съдържание или да блокират акаунти, ако съдържанието в тях не нарушава полския закон. Ако това стане, потребителят може да подаде иск за връщане на достъпа. Съдът ще разгледа жалбите в рамките на седем дни след получаването им и целият процес трябва да бъде електронен“, заяви полският министър на правосъдието Збигнев Зиобро, който подчертава, че правната инициатива е предназначена за борба с цензурата. „Често жертвите на идеологическа цензура, чието съдържание е премахнато или блокирано, само защото изразяват възгледи и се позовават на ценности“, заяви Зиобро. „Осъзнаваме, че в интернет трябва да има и сфера на гаранции за всеки, който се чувства оклеветен, сфера на ограничение на различно съдържание, което може да носи със себе си отрицателно въздействие върху сферата на свободата на другите хора. Но бихме искали да предложим такива инструменти, които ще позволят и на едната, и на другата страна да призоват решението на орган, който ще може да прецени дали съдържанието, което се появява в такъв и такъв акаунт в социална медия, наистина нарушава личните права, независимо дали могат да бъдат елиминирани или дали има цензура. "

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Полша ще глобява с $2,2 млн. всяка цензура на соц.мрежи, стопира блокиране на акаунти | Технологии | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!