Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ракетните комплекси “Точка” бият по петролни цистерни в Сирия

/Поглед.инфо/ През август 2020 г. ограбването на петролните богатства на Сирия навлезе в нова фаза. Ако по-рано петролните кладенци на страната, които са под контрола на кюрдите и американците, бяха експлоатирани безразборно и петролът беше изнасян от контрабандисти, сега на полетата е дошъл нов собственик.

Петролната компания “Делта Кресент Енерджи” получи лиценз от Министерството на финансите на САЩ за добива на нефт в Сирия, сключи споразумение с кюрдите и започна да внася необходимото оборудване от иракска територия.

Фактът, че това е националното богатство на Сирия, не притеснява американците. На практика те господстват над част от сирийската територия. Допълнителна увереност в успеха на предприятието е вдъхната на собствениците на компанията от факта, че новият ръководител на американската администрация Джо Байдън обяви връщане към „тясно сътрудничество“ с кюрдския Съюз на демократичните сили.

Байдън засили американския военен контингент в петролните райони на Сирия на 900 души и си е поставил задачата да добави още няколко „силни точки“ към съществуващите 9 военни бази. Кюрдите отново видяха това като възможност за укрепване на автономната формация Рожава, която те провъзгласиха през 2014 г. в Сирия. Американците успешно се възползват от желанието на лидерите на сирийските кюрди да превърнат Рожава в първата независима кюрдска държава в света.

Според списание “Политико” споразуменията между американците и сирийските кюрди предвиждат добив и рафиниране на нефт, част от които ще отидат за кюрдите, а други - за износ за Турция и Ирак. Всичко това - на фона на американските санкции, наложени върху търговията с петрол върху сирийските държавни компании като „наказание за престъпленията на режима по време на гражданската война“.

От 98-те хиляди барела петрол, произведени днес в Сирия, 80 хиляди барела попадат в ръцете на американците. Дамаск почти няма достъп до петрола си. Сирийските власти нарекоха новата сделка на американците с кюрдите за грабеж на сирийското национално богатство. По същия начин Дамаск счита за явна агресия присъствието на американски военнослужещи на своя територия без съответния мандат .

От август 2020 г. “Делта Кресент Енерджи” успя да установи добива на нефт и рафинирането на петролни продукти. През януари първите колони цистерни сирийски петрол отидоха към Турция и Ирак. И тогава се случи това, което трябваше да се очаква. През нощта на 9 срещу 10 февруари турски транспортен конвой, който се насочваше към границата с Турция, беше ударен от ракетен удар с такава сила, че от камионите и придружаващите ги бронирани превозни средства останаха горящи отломки. Почти всички кюрдски стражи, с изключение на няколко ранени, бяха убити. Източникът твърди, че сирийците са използвали руската ракетна система "Точка". Тази система, предназначена за унищожаване на големи цели или струпвания на жива сила на противника, има обсег на стрелба до 120 км и разрушителен капацитет на бойна глава в радиус от 100-150 метра. „Точката“ се контролира през целия полет.

Има проблем за САЩ. От една страна, за американците е важно да се закрепят в Северна Сирия, откъсвайки Рожава от Сирия и превръщайки я в псевдодържавно образувание като "Република Косово", за да имат лост над Турция. От друга страна, балансът на силите е такъв, че Сирийската арабска армия постепенно освобождава страната от наемници и джихадисти и скоро ще се справи с „кюрдския въпрос“. А САЩ все още не са готови да предоставят на кюрдите пряка военна подкрепа. Байдън казва, че присъствието на американски войски в Сирия е предназначено единствено за борба с международния тероризъм.

Ударите на сирийските ракетни системи, които прекъснаха пътя на конвоите, които изнасяха петрол, взет от сирийците, показват, че Дамаск не възнамерява да маневрира около лъжливата политика на Вашингтон. Ракетите "Точка" слагат край на тази измама. Въпросът за възможността за засилване на американското военно присъствие в Сирия обаче остава отворен.

Превод: В. Сергеев

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Ракетните комплекси “Точка” бият по петролни цистерни в Сирия - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!