Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кеворк Кеворкян: Властта ни навря среден пръст – 8 пъти разлика в заплатите! Пенсионерите са крачещи сенки

Телевизиите са станали апатични дори към онова, което самите те произвеждат. Хвърлят някоя бомба и докато тя все още трещи, гледат да се изсулят нанякъде – зрителите да си се оправят сами в прахоляка и развалините, предизвикани от поредната злокобна вест. А те да си продухат главите и набързо да я забравят.

Могат обаче безкрайно да се усукват около незначителни неща – например, средният пръст, който показал някой гламав депутат/политик – това е от любимите им теми: той сякаш ги пронизва целите, слагат кофите за мнимото си възмущение и започват да се изсипват целите. Но когато Истинският Живот ни навре средния си пръст, тогава ги няма никакви.

Последният пример, от преди няколко дни: профсъюзите/КНСБ съобщили, че средната месечна издръжка на едно семейство с две деца, към месец януари 2021 година, е 2542 лева. Това означавало, че двамата работещи родители трябва да получават поне 1638 лева брутна заплата всеки от тях. Обаче сега тя била 1373 – тъй че не им стигали на месец по 265 лева или общо 530 лева. Изхвърлят набързо неприличната вест и хайде, чупката към следващата новина.

Свършили са си работата – показали са ни и те своя/телевизионен среден пръст.

А тази новинка срутва всичко – и не може да бъде прикрита с обичайните лакърдии на Властта. Едни хора, които трябва да са нашата гордост –  все пак, получават по цели 1638 лв. на месец – всъщност живеят в подтискащ недоимък.

И какво сега, трябва да са доволни, че са далеч от онази зловеща нищета, в която са захвърлени милиони българи и които някак преживяват с минималните си заплати, с пенсийките си… и са окончателно отписани, никой не им обръща внимание, никой не ги забелязва, крачещи сенки. Сега обаче разбираме, че и „средната класа“ също е обречена, с нея се подиграват със същото коравосърдечие – дават им цели 1373 лева, останалите 265 лева – за да затворят живота си в някаква поносимост – да си ги намерят сами.

България е цялата в този статистически некролог – но отделят за това 30 секунди. Няма кой да я разчопли, няма кой да бръкне в раната, няма и кой да удари един среден пръст на фалшивият ентусиазъм на управниците. Дива държава.

Ето и още един факт, той мина и замина пак тия дни, заметоха го някак: според официалната статистика/НСИ потреблението на населението се увеличило по време на Ковид Катастрофата – ей такава глупост избръмчаха, та се наложи чак Централната банка да я опровергава.

С подобни фукни се самозалъгват.

Телевизиите са болни от една специална слепота: често пропускат важното или го пришпорват и захвърлят някъде, сякаш така нещата ще се оправят и сметките ни ще излизат. И досега дуднат, примерно, за Чернобилската авария, но за една друга катастрофа гузно мълчат – а тя ще ни съпровожда цели 6/шест десетилетия: 62 години ще са нужни на България, за да достигне  средноевропейския брутен вътрешен продукт на глава от населението! 62 години!

Тази мрачна прогноза я изстреляха със скоростта на светлината – и я погребаха тайно, както погребват престъпници: забравете, забравете, заровете си главите в Блатото и дишайте с широко отворена уста. А, отгоре на всичко, за да се ентусиазираме още повече, научихме, че на Румъния ще са й нужни само 20 години, за да достигне въпросния стандарт. Това не е изоставане – това е Апокалипсис, това е Българското Срутище в цифри.

Никой не обели нито една думица по телевизиите за тази мрачна прогноза, не поканиха дори някой от сезонните барабанчици/тъпанари от ГЕРБ, за да я изсветли по присъщия им дурашки начин.

Просто я покриха, пратиха я в Затвора на Мълчанието, в който вече са натикани немалко подобни истини.

Живеем в някакво Замръзнало време, което само привидно ни отвежда нанякъде. Непрекъснато се спъваме в грозни предупреждения и набързо ги забравяме. Но те не изчезват. Трупат се и очакват своя час. Нищо не правим, за да се преборим и някак да се освободим от примката на Замръзналото време.

Ето още примери – доставени от медиите, които отдавна са ги забравили.

Осем пъти е разликата в доходите между най-богатите и най-бедните българи (2017 г.). Над 1,7 милиона души живеят с до 600 лева на месец, а 2,3 милиона – с до хиляда лева. Кой ще изчисли на какво разстояние са те от нормалния живот? Един народ ли е това?

97 процента от младите българи до 30-годишна възраст разчитат на финансовата помощ на родителите си (2017 г.).

България е шампион по смъртност – 15,4 души на хиляда (2018 г.). За сравнение – Турция е европейския шампион по най-ниска смъртност – 5,8 на хиляда.

Сляпа жена стана читател на годината на Столичната библиотека (2017 г.).

Първолаците са с 18 хиляди по-малко (2018 г.).

4 хиляди учители не достигат (2018 г.).

Учебните програми, специално по литература, са в пълен хаос (2018 г.). За компенсация, в учебниците влезе ученичката Мария, която спаси живота на шофьор на тролейбус.

Според PISA – 2018 г., едно от най-авторитетните и представителни международни изследвания на грамотността, 47% от българските десетокласници нямат елементарни четивни умения, не могат да осмислят прочетеното. 44% са под критичния минимум знания и умения по математика. 47% са с драстични пропуски в подготовката по природни науки. Проучването е проведено в рамките на Организацията са икономическо сътрудничество и развитие в 79 държави.

Всяко трето дете на възраст до 17 години живее в риск от бедност – това са 367 хиляди деца (2017 г.).

За една година общото закъснение на влаковете у нас възлиза на две години и 4 месеца (2017 г.). Колко ли е другото ни „закъснение“ – от нормалността?

Язовирите са все така опасни, 400 от тях имат спешна нужда от ремонт (2019 г.).

България оглавява класацията за мръсен въздух в ЕС (2019 г.).

211 моста се нуждаят от ремонт (2018 г.).

Егоизмът на Балканите изчезна, според Бойко (2018 г.).

Предстои ребългаризация на Македония (2018 г.), според покойния Божидар Димитров.

Няма да приемем никакъв вариант за името на Македония, който да съдържа името „север“, Екатерина Захариева (2017 г.).

Наследниците на Димитър Талев ще съдят Македония за пиратските издания на големия писател – и министър Захариева за страхливото й мълчание по този въпрос (2018 г.).

Загърбването на ромската интеграция предвещава катастрофа (2018 г.) – но властите са спокойни, понеже Валери Симеонов спечели битката с ромките, които нарече „кучки“. А Сливен мирно протестира срещу скандирания на непълнолетни цигани „Българите – на кайма“ (/2015 г.).

59% от България става демографска пустиня до 12 години (2018 г.).

Хелмут Кол и Бойко Борисов са примери за лидерство в Европа, според Манфред Вебер, бивш шеф на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент (2019 г.).

Борисов нареди: До всяка дупка по пътищата полицай и чиновник“ (2018 г.).

Губим 5,4 милиарда лева от дългосрочните договори с американските централи „Марица изток 1“ и „Марица изток 3“ (2014 г.).

Губим 50 милиарда лева от лоши договори за добив на злато, само 0,75% от печалбата остава за България (2015 г.).

България прахоса 2 милиарда лева за частично електронно управление, Естония направи дигиталната революция за 25 милиона евро (2017 г.).

Масовият строеж с евросредства на стадиони в почти обезлюдени села предизвика проверка на Европейската сметна палата (2016 г.).

5 милиарда лева годишно крадат от ДДС 20-30 българи (2018 г.).

Борисов даде на Цачева три месеца срок за съдебната реформа (2018 г.).   

Министър на правосъдието/Христо Иванов се подписва с четири подписа (2017 г.).

Бъчварова: Не сме имали по-подготвени министри (2018 г.).

Началник на кабинета на вицепремиер зае мястото му (2018 г.).

Борисов: Мъчно ми е, че сменям трима министри (2018 г.).

Кунева даде газ на реформата в образованието (2016 г.).

Министър Банов наддава за картина в чужбина, а я има в София (2019 г.).

Фердинанд е неразбраният аристократ – вече (2018 г.).

Шеф на СДС планирал неосъществено бягство през турската граница, затова сега е шеф на СДС (2018 г.).

Петър Стоянов: Подкрепих военната операця на НАТО срещу Сърбия (2016 г.). Очевидно сърбите вечно ще ни обичат, егоизмът на Балканите ще изчезне и пр.

Появи се нова болест – „политикофобия“ (2017 г.). Все още не е ясно, дали българите я прихващат.

Всичко това е известно на медиите, но те гледат час по-скоро да го погребат – като радиоактивни отпадъци в някое тайно сметище. Да го забравят, за да не се тревожат, докато обслужват управниците.

А в кое сметище ще погребат България?

И, все пак, от Затвора на Мълчанието, се дочува някакво скимтене – но то един ден ще прерасне в оглушителен вой. Това ще е нашият вой.  Финалният ни акорд.

КЕВОРК КЕВОРКЯН, специално за „Уикенд”, заглавието е на Narod.bg

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Кеворк Кеворкян: Властта ни навря среден пръст – 8 пъти разлика в заплатите! Пенсионерите са крачещи сенки - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!