Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тръмп бе оправдан за втори път в процес за импийчмънт. Байдън: Това е тъжна новина!

Доналд Тръмп бе оправдан снощи от американския Сенат във втория процес по импийчмънт срещу него за последните 12 месеца, съобщи БТА, цитирайки Ройтерс.

Той бе обвинен в подстрекателство към бунт, тъй като негова пламенна реч на 6 януари разбуни духовете сред негови привърженици и те щурмуваха Капитолия във Вашингтон, светилище на американската демокрация. Петдесет и седем сенатори гласуваха "виновен", а 43 гласуваха "невинен". За да бъде осъден, бяха необходими гласовете на две трети от сенаторите (67 гласа), но това мнозинство не бе достигнато.

Седем от 50-те републиканци в Сената гласуваха за осъждането на Тръмп. Той напусна президентския пост на 20 януари, така че импийчмънтът нямаше как да бъде използван за отстраняването му от власт. 

Но демократите се надяваха с процедурата по импийчмънт той да бъде подведен под отговорност за нападението, при което загинаха петима души, и да бъде лишен от възможност да заема публична длъжност в бъдеще.

Републиканците спасиха Тръмп и на 5 февруари 2020 г., когато бе първият процес за импийчмънт в Сената срещу тогавашния президент. Тогава само един сенатор от техните редици, Мит Ромни, гласува за осъждането и отстраняването му от длъжност.

"Нашето великолепно, историческо и патриотично движение, "Да направим Америка отново велика", едва сега започва", реагира Тръмп в комюнике след гласуването, предаде АФП. 

"През идните месеци ще имам да споделя много неща с вас и нямам търпение да продължа нашето невероятно приключение по пътя към величието на Америка", добави той, без да уточни как вижда политическото си бъдеще. 

Тръмп благодари на всички сенатори, "които защитиха гордо конституцията" и разкритикува процеса по импийчмънт като "нова фаза от най-големия лов на вещици в историята. Никой президент никога не е бил третиран по такъв начин", заяви той.

Минути след като гласува за оправдаването на Тръмп, лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл каза, че Тръмп е "практически и морално отговорен за предизвикването" на смъртоносната атака в Капитолия, предаде АП. 

Макконъл каза, че не е гласувал за осъждане на Тръмп, защото вече не е президент и затова по конституция е невъзможно да бъде осъден. По думите му евентуално осъждане е щяло да създаде опасен прецедент, който да даде на Сената власт да осъжда политически съперници и да им забранява да заемат публична длъжност в бъдеще.

Новият президент Джо Байдън, който не коментира вчера оправдаването на Тръмп, може вече да отвори нова страница в управлението си, освободен от огромната сянка на процеса по импийчмънт, който монополизираше медиите и Конгреса. 

Непосредственият му приоритет е Сенатът и Камарата на представителите да гласуват плана му за подпомагане на засегнатата от пандемията от коронавирус американска икономика с 1,9 трилиона долара. 

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че оправдаването на бившия президент Доналд Тръмп по обвинение в подстрекателство към бунт е напомняне, че демокрацията е крехка и че всеки американец има дълга да брани истината, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

"Тази тъжна глава от нашата история ни напомни, че демокрацията е крехка. Че тя трябва винаги да бъде защитавана. Че трябва винаги да бъдем бдителни", каза Байдън в комюнике часове след като Сенатът не успя да събере необходимото мнозинство да осъди Тръмп.

"Въпреки че при финалното гласуване не се стигна до осъждане, обвинението в своята основа, не се оспорва", заяви демократът, цитиран от АФП.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Тръмп бе оправдан за втори път в процес за импийчмънт. Байдън: Това е тъжна новина!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!