Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сръбският премиер: Никой от ваксинираните с руската ваксина в републиката не се е оплаквал от странични ефекти

Ярък пример за сръбско-руско сътрудничество и прагматизъм!

/Поглед.инфо/ Руски специалисти пристигнаха в Белград, за да разрешат техническите и кадрови въпроси за скорошното стартиране на производството на ваксината “Спутник-V” в Сръбския институт по вирусология и ваксини “Торлак”.

Ден по-рано, по време на съвместна пресконференция с чешкия си колега, сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че никой от ваксинираните с руската ваксина в републиката не се е оплаквал от странични ефекти. Общо по време на периода на ваксинация с препаратите от други страни са установени около четиридесет такива случая.

Сърбия беше една от първите, които регистрираха и започнаха да използват руската ваксина заедно с американско-германското лекарство, произведено от “Файзер” и “Бионтех”, още преди руската ваксина да бъде призната за една от най-ефективните от авторитетното медицинско списание “Лансет”. И като има избор, повечето граждани предпочитат руския модел, като със своя собствен пример потвърждават твърдението на американския вестник “Вашингтон Пост”, че “Спутник-V” е влязъл в „историята на глобалния успех“ в борбата срещу КОВИД-19.

С появата на модифицираната ваксина “Спутник-Лайт” която не изисква втора доза и строги изисквания за транспортиране и съхранение, официален Белград започва преговори с руската страна за нейното закупуване и производство в Сърбия. И вече за оперативната организация и отстраняване на грешки в производството на ваксини в сръбските фармацевтични съоръжения, за Белград от Русия долетяха профилни специалисти.

Външната политика на Сърбия предвижда присъединяване към Европейския съюз и Западът активно играе по този въпрос, но Белград има десетки междудържавни споразумения с Москва, а сърбите имат "братско" отношение към Русия на ниво колективно подсъзнание.

Приятелските междудържавни отношения, политически и икономически, на двете страни се развиват и укрепват, което прави възможно изграждането на взаимноизгодно сътрудничество в много области. Политиката не пречи на разума, какъвто е случаят в някои други страни и затова се разглеждат въпросите за енергийното развитие, транзита и доставката на евтин газ, взаимноизгодното развитие на пазара на индустриални и потребителски стоки . И по отношение на нивата на ваксинация Сърбия е начело, а не на опашката на КОВАКС.

Модернизацията на икономиката и въоръжените сили, укрепването на научния и индустриалния потенциал също обединяват нашите страни и така, че никой да не може да разруши приятелството между Русия и Сърбия. На лице е твърда позиция по отношение на суверенитета на Сърбия и проблема с Косово . Нашите страни просто жизнено се нуждаят от взаимно изгодно културно и икономическо проникване и има все повече отлични примери за това.

Превод: В. Сергеев

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Ярък пример за сръбско-руско сътрудничество и прагматизъм! - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!