Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Аномалия с времето накара цяла Европа да мръзне

/Поглед.инфо/ Европейската част на Русия е предупредена за рекордни снеговалежи през следващите няколко дни - и всичко това веднага след най-силните студове през последните години. Но ако за нашата страна такава зима е обичайна, то Западна Европа преживява истински климатичен катаклизъм. Което може да накара жителите на тези страни да ревнуват руснаците с тяхната централна отоплителна система.

Метеорологичните условия нанесоха сериозни щети на Европа. Франция се сблъска с поредица от наводнения. Париж пострада силно - реките Сена и Марна наводниха не само насипите около столицата, но и покрайнините. В южната част на страната се случи най-лошото: властите са готови да въведат режим на "природно бедствие" всеки момент. След обилни дъждове няколко региона бяха силно наводнени. Според някои съобщения около 400 души са били евакуирани, други 800 са напуснали домовете си сами. Освен това водата, просмукана в мазетата, стана причина за спирането на тока в региона. Френските власти в цялата страна започнаха евакуация на жертвите на наводнения.

Силна виелица връхлетя Германия - доведе до отмяна на футболни мачове и училищни дейности в северните и централните ѝ части. В Бавария редовното обучение е спряно - по време на студа учениците все пак ще трябва да останат на дистанционно обучение. Общественият транспорт е спрян: железопътният оператор „Дойче Бан“ е затворил връзките между регионите. Движението на камиони по автобаните е забранено. Гражданите са молени да не шофират, докато климатичните условия не се подобрят. Според последните съобщения заледяването по пътищата е довело до стотици автомобилни катастрофи. Така че полицаите от провинция Северен Рейн - Вестфалия са обработили над 700 сигнала през изминалия ден.

Снежен циклон удари и Украйна, причинявайки закъснения в полетите в цялата страна. Министерството на извънредните ситуации на страната предупреждава за възможността за пълно спиране на транспорта и спиране на тока.

Това са съобщенията само от последните няколко дни. Няколко седмици по-рано подобни метеорологични бедствия достигнаха и до крайния запад на Европа. Например в Мадрид е регистриран рекорден снеговалеж. В някои крайградски райони дебелината на снега достига до 50 сантиметра. Испанският вътрешен министър Фернандо Гранде Марласка заяви: "Не сме имали подобна ситуация от 50 години."

Приблизително по същото време синоптиците определиха Португалия „жълт“ код за опасност поради нехарактерния за страната студ. С настъпването на студовете през нощта температурата спадна до нула. Великобритания също е с минусови температури. Около 700 къщи в района на град Хебдън бяха с прекъснали доставките на газ. Водата влезе в местната газова мрежа и замръзна.

Местното население понася метеорологичните условия с големи трудности. Около 200 ученици от град Серпа (Португалия) се увиха в одеяла и излязоха на улицата в знак на протест срещу лошото отопление в класните стаи. По-старите поколения португалци също се присъединиха към учениците. Хората са възмутени, че поради епидемиологичната ситуация те са принудени да мръзнат зад стените на собствените си домове. „Как можеш да живееш без отопление, особено когато трябва да работиш от вкъщи? Това е толкова нелепо. Семейството ми е болно от седмица и буквално виждаме облаци пара от дъха си в къщата. Не е честно “, коментира Кристина Дойл от Лисабон.

Хората обаче не се притесняват от внезапната промяна в климата, а от комуналната политика на местните власти. Не е тайна, че Европа отдавна има проблеми с качеството на отоплението през зимата. Централното отопление, така познато на руснака, няма аналог на Запад. Ако жител на Русия може спокойно да се разхожда из апартамента по потник през зимата, тогава европеецът ще се увие като пашкул. И това съвсем не е прищявка - високите цени на газа и електричеството карат хората да пестят от комунални услуги.

Така високите сметки принуждават западноевропейците да пестят колкото е възможно повече от топлина. Да вземем за пример Великобритания, друга държава, която никога не е чувала за топлофикация. Всяко домакинство има бойлер, който загрява вода и радиатори - които може да бъдат включени само за няколко часа на ден.

Между другото, британското правителство не вижда това като проблем и нарича такова икономично използване на газ по-екологично. Всъщност отоплението е национален проблем. Общественият пазар е в частни ръце от управлението на Маргарет Тачър, в резултат на което компаниите се държат не по най-коректния начин: частните собственици редовно вдигат цените и променят условията за доставка на електричество, топло и вода.

Въпросът с отоплението е особено остър за бедните. Нищо чудно, че във Великобритания съществува терминът "горивна бедност". Тези, които не могат да плащат за отопление, са принудени да прекарват по-голямата част от деня в библиотеки и кафенета. „Където живея в Северна Англия сега е минус три градуса. Дори ми е трудно да пиша сега. Имам две деца и не мога да си позволя отопление “, пише потребител на форум, посветен на различни начини за спестяване.

35-годишен електротехник от Нюпорт, Уелс, се оплаква: "Работя на пълен работен ден, но не мога да си позволя да отоплявам къщата си и да плащам други сметки, храна, наем и кредит." Според статистиката всяко девето британско семейство не може да реши проблема с отоплението, а цели шест милиона британци са длъжници за комунални услуги.

Ситуацията се влошава от политиките на страните, насочени към борба с КОВИД-19. Известно е, че европейските държави активно налагат карантина. Белгия, Швейцария, Франция и няколко други държави дори наложиха вечерен час, за да накарат хората да останат вкъщи. Как обаче можете да се изолирате при такова студено време е загадка. В резултат тези, които са останали вкъщи, се разболяват все повече и повече.

Добавете към това постоянното нарастване на смъртността в Европа поради лошото отопление. Повече от 3000 британци умират всяка година от причини, свързани със студа. Икономическата ситуация се отразява и на здравето на гражданите. Хората продължават да губят работа. Тези късметлии, които не попадат в техния брой, се сблъскват друг проблем - рязко увеличение на разходите и намаляване на заплатите. Оказва се, че гражданите просто нямат достатъчно средства за отопление.

Междувременно германците се насърчават да преминат към нови видове отопление. Германия използва два вида отопление: индивидуално и котелно. Индивидуалното действа на същия принцип като британското: „колко си използвал, толкова си плащаш“. Този метод се използва в жилищни сгради. Например, всеки радиатор има брояч, който регулира скоростта на консумация на топла вода. Превишил си лимита - плати три пъти първоначалната тарифа. Методът на котела включва наличието му (обикновено в мазето на къщата), който отоплява цялата сграда. Тъй като това не е евтино удоволствие, някои германци използват съседската топлина безплатно: в старите сгради стените пропускат топлина.

През последните години германците все повече залагат на по-екологични термопомпи и слънчеви панели. Неизвестно е само дали тази тенденция ще набере скорост: в края на краищата климатът в Германия не е толкова различен от този на Русия.

В действителност, в стремежа си към устойчивост, Европа все повече се отказва от изкопаемите горива. Въглеродните емисии при рекордно ниски стойности са регистрирани през 2020 г., тъй като предизвиканите от КОВИД-19 ограничения намаляват потреблението на електроенергия, а вятърните паркове и слънчевите панели заемат водеща роля в енергийните доставки. Във Великобритания миналата година бе обявена за „най-зелената в историята“. В списъка на най-зелените страни е следвана от Франция и Ирландия, които активно се застъпват за икономика, освободена от въглерод.

Но беше така до последните европейски застудявания. С настъпването на зимата в Европа цените на газа се повишиха до своите максимални стойности поради рязкото търсене на топлоносители. Така че използването на зелени енергийни източници с ниски въглеродни емисии може да стане проблематично през зимния сезон.

На този фон за Запада руската отоплителна система изглежда като ненадминато постижение на цивилизацията. Основният му плюс е ниската цена. Трябва да благодарим на съветската епоха, която се погрижи да осигури на населението централно отопление наравно с безплатната медицина и висшето образование.

Превод: В. Сергеев

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Аномалия с времето накара цяла Европа да мръзне - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!