Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Председателката на подкомисията за човешки права към ЕС: Делото срещу Цзян Цзъмин е окуражаващо

Хайди Хаутала

Хайди Хаутала

bg.clearharmony.net

Хайди Хаутала, председател на подкомисията за човешки права към Европейския парламент (ЕП), каза, че заведеното от испански съд дело срещу високопоставените служители на китайската комунистическа партия (ККП) – Цзян Цзъмин, Луо Ган, Бо Кшилай, Джя Чинглин и У Гуанджънг, които са замесени в извършване на изтезания и геноцид спрямо Фалун Гонг практикуващи, е „окуражаваща новина”.

„Задачата ни е да изградим такъв свят, в който тези, които извършват престъпления срещу човечеството, да не могат да се измъкнат безнаказано. Някои страни като Испания и Белгия няма да им позволят това, дори престъпленията да не са извършени срещу техните собствени граждани”, каза Хаутала.

„Ще дойде денят, когато ще имаме изчерпателна и строга система на международно правосъдие. Всяко нарушение на човешките права трябва да подлежи на съдебен процес. Виждам, че вече правим крачка напред в това отношение”, подчерта още тя.

Хаутала отбеляза постиженията, които вече са били постигнати в тази област, като например основаването на Международен съд преди 10 години както и Европейският съд за човешки права. Тя посочи, че сега Азия също се отваря за международното правосъдие. Някои азиатски страни вече имат регионални дела, свързани с човешките права. Въпреки, че това е само началото, тя вярва, че в рамките на няколко години обстановката там ще се подобри.

Хаутала е бивш председател на финландската Зелена партия. На 1 декември 2009 г. тя организира публична дискусия в Европейския парламент за човешките права в Китай. Фокусът на срещата бе около жестокото преследване на Фалун Гонг практикуващи в Китай, които са убивани заради органите им.

За проблема с човешките права в Китай, Хаутала смята, че китайските жители трябва да имат право да се изразяват свободно.

Можете да разпечатвате и разпространявате всички статии публикувани на „Чиста хармония” и тяхното съдържание, но Ви молим да цитирате източника.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!