Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сърбия подава официална кандидатура за членство в ЕС

Влизането в Европа ще зависи от сътрудничеството на Сърбия с Международния трибунал на ООН за бивша Югославия

Прозападно-настроеното сръбско правителство начело с президента Борис Тадич, реши да подаде официалната кандидатура на Сърбия за членство в Европейския съюз на 22 декември 2009 г. Бившата югославска република се надява ЕС да й дадат статус на кандидат и да отвори бърза процедура за пред-присъединителни разговори до края на 2010 г.

„Никой не може да се съмнява в пътя, който Сърбия е поела. Сърбия е устремена към европейска интеграция”, заяви Тадич, който е също лидер на основната про-европейска партия, цитиран от Файненшъл Таймс.

Официалната кандидатура за членство в ЕС на западната ни съседка се случи само три дена, след като на бившите югославски републики Сърбия, Македония и Черна гора беше даден безвизов достъп до зоната на Шенген, която обхваща повечето европейски държави.

От 27-те страни-членки на Европейската общност, Германия, Италия и Гърция изразиха своята подкрепа за приемането на Сърбия в ЕС. Великобритания и Холандия имат резерви, главно свързани със сътрудничеството на страната с Международния трибунал за бивша Югославия.

Според експерти, е малко вероятно Сърбия да влезе в ЕС преди 2015 г., въпреки направените пробиви през последните две години.

В началото на декември тази година беше свалена 18-месечна блокада, при което ЕС реши да възобнови търговските си отношения със Сърбия. Правителството на Холандия се беше противопоставило на поддържане на търговия с бившата югославска република заради дългосрочния й неуспех да предаде на Трибунала в Хага последните двама главни военни престъпници от времето на югославската война – босненският военен лидер генерал Ратко Младич и Горан Хаджич, издирван за извършване на престъпления в Хърватска.

Миналия ноември главният разследващ на военни престъпления в ООН, Серж Брамерц окачестви сътрудничеството на Сърбия с Трибунала като „напредващо”. Отчитайки ареста и предаването на босненския водач Радован Караджич, Брамерц напомни на Сърбия да „продължи да издирва Младич и Хаджич.”

След югославската война (1991 и 2001 г.), Сърбия беше изолирана от международната общност. Понастоящем близо 70% от осемте милиона сръбски граждани нямат международен паспорт, заради нуждата от виза, за да посетят почти всяка страна в света. След края на войните, много държави наложиха визов режим на Сърбия, за да се предпазят от нежелана вълна от бежанци.

Кремена Крумова

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!