Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Предложени закони биха забранили достъпа на нарушители на човешките права до Тайван

Тиен Чиу-чин – законодател, Чиу Хуанг Чуан – бивш председател на Тайванския комитет за човешки права, Лин Фенг-женг – изпълнителен директор на Фондацията за съдебна реформа, и Гао Джъх-пенг – законодател

Тайвански законодател е предложил четири нови клаузи за човешките права. На снимката: Тиен Чиу-чин – законодател, Чиу Хуанг Чуан – бивш председател на Тайванския комитет за човешки права, Лин Фенг-женг – изпълнителен директор на Фондацията за съдебна реформа, и Гао Джъх-пенг – законодател.  (Song Bilong/Epoch Times)

Wu Tsen-his (Epoch Times)

Високопоставени чиновници на ККП биха били изправени пред арест

ТАЙПЕ – Тайванският законодател Тиен Чиу-чин (Tien Chiu-chin) и група адвокати на човешките права са предложили закони, забраняващи на сериозни нарушители на човешките права да посещават Тайван. Съобщението бе направено на пресконференция във връзка с Международния ден на човешките права.

Петимата високопоставени чиновници на Китайската комунистическа партия, които неотдавна бяха подведени под съдебна отговорност от испански съд заради ролята им в изтезанията и геноцида над практикуващи Фалун Гонг, биха били повлияни от предложения закон: те биха били изправени пред арест, ако посетят Тайван.

„Тайван е в критичен исторически момент – каза Тиен. – Ако една държава предпочете богатството пред свободата, някой ден ще изгуби и двете. Тайван е изправен пред подобна морална криза.”

Отговорност към международната общност

Понастоящем в Тайван няма закон, който да подпомага международната общност в арестуването на извършители на геноцид и изтезания. Липсата на вътрешно за страната законодателство, засягащо този проблем, забавя прилагането на тези международни конвенции, според бившия председател на Тайванския комитет за човешки права, Чиу Хуанг-чуан (Chiu Huang-chuan) и изпълнителния директор на Фондацията за съдебна реформа, Лин Фенг-женг (Lin Feng-jeng).  

По думите на г-н Чиу, изготвянето и одобряването на четирите закона, предложени от тях, би служело като доказателство за обвързаността на Тайван с поемането на неговите отговорности в международната общност. Г-н Лин заяви, че чрез прилагане на тези закони правителството може да приравни Тайван към международната общност по отношение на човешките права.

Според Тереза Чу, главен изпълнителен директор за Азия на Американската правна фондация за човешки права, която също взе думата по време на пресконференцията, имиграционните и граничните закони трябва да бъдат модифицирани, за да забранят достъпа на нарушителите на човешки права до Тайван. Г-жа Чу заяви, че правителството трябва да модифицира правилата, касаещи онези, които нанасят физическа вреда на други, и да съдейства за екстрадирането им.

Законодателят Гао Джъх-пенг (Gao Jyh-peng) също изтъкна важността от тези закони. Той окуражи тайванския народ да се изправи и да не се огъва под натиска на континентален Китай.

Г-н Чанг Чинг-хси (Chang Ching-hsi), председател на тайванската Фалун Дафа асоциация, благодари на Тиен от името на практикуващите Фалун Дафа. Той добави, че преследването на Фалун Гонг от Китайската комунистическа партия продължава вече десет години, но последователите на тази практика не са единствените жертви на тиранията на ККП.  „Законът предпазва всеки еднакво. Ако могат да бъдат прокарани повече закони в защита правата на практикуващите Фалун Гонг, други, които са пострадали, също могат да се облагодетелстват”, заяви Чанг.

Очаква се испанският съд да  издаде международни заповеди за арест. Държави със спогодби за екстрадиция с Испания могат да съдействат на съдебния процес и да екстрадират подсъдимите – Джианг Земин (Jiang Zemin), Луо Ган (Luo Gan), Бо Шилай (Bo Xilai), Джия Чинлин (Jia Qinglin) и У Гуан (Wu Guan) – за да бъдат изправени пред съда в Испания.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!