Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Брюксел: Европейският парламент критикува нарушаването на човешките права в Китай

Дейвид Килгор

Дейвид Килгор, бивш член на канадския парламент

Едуард Макмилан-Скот

Вицепрезидентът на Европейския парламент Едуард Макмилан-Скот

bg.clearharmony.net

Европейският парламент проведе открита дискусия в Брюксел, фокусът на която бе ситуацията с човешките права в Китай. Срещата се проведе на 1 декември т.г. Участниците в нея бяха членове на парламента и експерти от различни организации за човешки права.

Присъстващите разкритикуваха нарушаването на човешките права от режима на китайската комунистическа партия (ККП) и особено отношението й към Фалун Гонг практикуващи. Обсъдиха се какви дипломатически мерки да бъдат взети в бъдеще.

Бившият член на канадския парламент Дейвид Килгор беше поканен да говори за преследването на Фалун Гонг практикуващи. Той посочи, че Фалун Гонг е мишена на най-жестокото преследване. В последната си книга - „Кървава реколта”, написана съвместно с правозащитния адвокат Дейвид Матас, той обобщава много доказателства, че невинни Фалун Гонг практикуващи са убивани заради органите им.

„Това е най-жестокото преследване през 21 век, което се равнява на престъпление срещу човечеството. То продължава повече от десетилетие. Това бе причината заедно с Дейвид Матас да посетим повече от 60 държави. Това престъпление трябва да бъде прекратено. Ние ще продължим да полагаме усилия, докато това не бъде прекратено”, каза в интервю Килгор. Той добави, че Европейският съюз трябва да съдейства.

По време на дискусията, вицепрезидентът на Европарламента Едуард Макмилан-Скот каза, че всички, с които е контактувал по време на визитата си в Китай през 2006 г., са били арестувани и изтезавани от ККП, в това число Фалун Гонг практикуващият Цао Донг. ЕС трябва да продължи да оказва натиск на Китай, категоричен е вицепрезидентът на ЕП.

Председателката на подкомисията за човешки права Хайди Хаутала, която бе и инициатор на дискусията, заяви, че за нея е било трудно да повярва, че мирно движение като Фалун Гонг е подложено на такова жестоко преследване.

„Не мога да разбера или възприема как такова мирно движение е станало враг на държавата. Познавам лично много Фалун Гонг практикуващи, които по нищо не са различни от приятелите ми в Европарламента, които практикуват йога след работа. Нашата цел е ясна - ние настояваме Китай да гарантира правата на своите граждани и да спре арестите на тези, които говорят истината”, каза Хаутала след срещата.

Леонидас Донскис, поет, философ и евродепутат от Литва, посочи, че начинът, по който ККП се отнася към хората си, много прилича на този на бившия Съветския съюз. Главната причина за това, че международната общност толерираше условията с човешките права в Китай, беше защото много държави защитаваха единствено собствените си интереси.

Дискусията бе излъчена на живо на уебсайта на ЕС. Един от членовете на Европарламента каза след срещата, че се надявал излъчването да е било гледано и от китайска публика.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!