Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Експерти: Китай е сред най-лошите нарушители на човешки права

(Minghui.org) Наскоро канадският мозъчен тръст Институт Макдоналд-Лорие (MLI) беше домакин на онлайн конференция за широк кръг от нарушения на човешките права, извършени от китайския комунистически режим. Панелът на уебинара „Защита на правата на човека в Китай“ бе с участието на лектори от САЩ, Европейския съюз, Обединеното кралство, Хонконг и Канада.

По време на панелната дискусия представители на САЩ, Канада и Европейския парламент обсъдиха ситуацията с правата на човека в Китай през 2020 г. Те се съгласиха, че китайският комунистически режим е най-големият нарушител на човешките права в света и че изнася това преследване в чужбина чрез мрежово наблюдение. Експертите предлагат демократичните страни и различните политически партии да обединят усилията си, за да се справят с нарушенията на човешките права в Китай.

Председателят на USCC: Китай изнася своя техноавторитаризъм

Председателят на USCC Каролин Бартоломей казва, че износът на китайски техноавторитаризъм е бил една от основните области на фокус на USCC.

Каролин Бартоломей, председател на Конгресната комисия за преглед на икономиката и сигурността на САЩ и Китай (USCC), обясни, че USCC, създадена през 2000 г., има за задача да разгледа последиците за националната сигурност на икономическите отношения между САЩ и Китай. Успоредно на USCC е Китайската комисия по правата на човека.

„Когато за първи път започнахме имаше хора, които бяха загрижени за икономическите проблеми, хора, които бяха загрижени за военните въпроси, и ние наистина видяхме сливане на тези проблеми. И правата на човека са важна част от всичко това“, каза тя.

Бартоломей отбеляза, че китайският комунистически режим става все по-репресивен. В допълнение към разширяване на репресиите срещу етническите малцинства, „През изминалата година наистина е невъзможно да се измъкнем от мисълта за случилото се в Хонконг, както и за заплахите срещу Тайван.“

Бартоломей също така изрази загриженост за технологията за наблюдение, която се използва срещу уйгурите. Тя каза: „Това би трябвало да бъде сигнал за събуждане за всички за недостатъците на този взаимосвързан свят и използването на технологиите за репресия.“ Един от ключовите въпроси, върху които се фокусира USCC през изминалата година, беше износът от Китай на техния авторитаризъм.

„Хората, които бяха готови да си затворят очите за ужасните практики на Китай в областта на правата на човека в самия Китай, сега трябва да се изправят пред факта, че Китай се опитва да изнесе куп от тези практики“, каза тя. Тя също вярва, че това предоставя много възможности на общността за човешки права, социално отговорната корпоративна общност и хората, занимаващи се с националната сигурност, да работят заедно.

Според Бартоломей в доклада на USCC за 2020 г. има три препоръки.

1. Да се приеме принципа на реципрочност като основа за цялото тяхно законодателство, по-специално способността на журналистите и онлайн медиите да работят без ненужно ограничение; способността на НПО да водят значима ангажираност с гражданското общество; и достъп до дипломатическия персонал. Всички те имат последици за проследяването на случващото се в Китай, особено по въпросите с правата на човека.

2. Да се насочи Държавния департамент да изготви годишен доклад с подробности за действията на Китай в ООН и подчинените му агенции, които подкопават принципите и целите на ООН, включително по въпросите с правата на човека.

3. Да се насочи администрацията когато санкционира субект в КНР за действия, противоречащи на интересите на икономическата и националната сигурност или за нарушения на правата на човека, да санкционира също така  и субекта-майка.

Член на ЕП: Демократичните страни трябва да се обединят, за да се справят с проблемите за правата на човека на ККП

Член-основател на IPAC Райнхард Бутикофер

Г-н Райнхарт Бутикофер, основател на Междупарламентарния алианс за Китай (IPAC), заяви, че авторитарните и тоталитарни репресии в Китай се увеличават през последните години.

Той каза: „Всичко върви надолу в Китай. И това се комбинира с развитието на по-агресивен опортюнизъм във външната политика. Очевидно Китай е много по-мощна реалност, отколкото беше преди няколко години. Режимът в Пекин показва своята арогантност, например, под формата на така наречената дипломация вълк-воин, с която те безсрамно защитават най-страшния гнет като китайска нормалност."

Бутикофер вярва, че е най-важно страните да се подкрепят, когато имат работа с ККП. "Свещено задължение на всяка демократична държава трябва да е да подкрепи Австралия или Канада, когато двама канадски граждани все още са заложници в Китай", каза той.

Той даде пример: „Когато китайският външен министър говори толкова арогантно и агресивно за чешкия политик, посетил Тайван, германският външен министър на същата пресконференция показа отговорност и му се скара. Тази готовност да не толерираме опитите на Китай да разделя европейските и други демократични нации и да ги атакува поотделно, е мисля практическа необходимост, в допълнение на провеждането на голяма конференция и може би създаването на нова организация."

Президентът на Optimum Publishing International: Спрете да се пазарите с дявола

Дийн Баксендейл, президент на Optimum Publishing International

Дийн Баксендейл е президент на Optimum Publishing International и председател на Китайската фондация за демокрация. Той каза, че много западни страни търгуват дипломатически, икономически и търговски възможности с Пекин за мълчание относно системни злоупотреби с етнически и религиозни малцинства в границите на Китай, както и за потискане на свободата на словото и гражданската свобода.

Позовавайки се на Декларацията на ООН за правата на човека, той каза: „Въпреки статута на Китай като подписал тези конвенции и предполагаемото приемане на доктрината на ООН за правата, Китайската комунистическа партия се утвърди като един от най-лошите нарушители на правата на човека в света."

Баксендейл цитира от книгата „Скритата ръка“ на Марейке Олбърг и Клайв Хамилтън: „Пекин бе толкова успешен в сътрудничеството си с глобалните лидери в областите на бизнеса, академичното образование и политиката, че те си затвориха очите.”

„Всъщност това беше изложено изцяло в края на декември, когато Европейският съюз радостно обяви търговската си сделка с КНР. Както обикновено, те се договаряха с дявола, тъй като споразумението има малко или никакви предпазни мерки срещу нарушенията на човешките права, включително робския труд. Това, което е толкова ужасно, е, че над 83 корпорации със световни марки печелят от принудителния труд в Синдзян“, каза той.

Баксендейл призова обществеността да поиска от марковите фирми, чиито стоки купува, да изпълняват своите корпоративни социални отговорности. Той призова корпорациите да бойкотират китайските си партньори, които застрашават и експлоатират малцинствените класи. Той каза: „Призовавам парламентаристите и световните лидери да спрат с лицемерието си и да престанат да се продават на корпоративните интереси, да кажат „не“ на финансовите стимули на Пекин, към които са пристрастени толкова много.”

„Като издател определям челно място за глобалните амбиции на Китайската комунистическа партия и тяхния глобален престъпен бизнес“, каза той. Той добави, че Optimum Publishing International планира да издаде три сензационни книги по въпроси на транснационалната организирана престъпност, скрития шпионаж, подкупите, политическото влияние, наркокартелите на Мексико и Колумбия, тероризма, прането на пари, луксозните домове, бързите коли и хазарта. „Уловката е, че всички те са свързани с комунистически Китай.“

Баксендейл също спомена доклада The Darkness Deepens, публикуван от Комисията за правата на човека на Консервативната партия на Обединеното кралство. В доклада се споменава заключението на Китайския трибунал относно принудителното вземане на органи от уйгури и практикуващи Фалун Гонг, в което се посочва, че без съмнение принудителното вземане на органи от затворници на съвестта продължава дълго време и включва голям брой жертви.

Баксендейл беше един от организаторите на оригиналната конференция „Път напред“ миналия септември. Тя се фокусира върху темата за Хонконг и как свободният свят реагира на репресиите на Китай. За конференцията се говори широко, от Торонто до Лондон, от Вашингтон до Пекин.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Experts Say China Is Among Worst Human Rights Violators in the World | Falun Dafa - Minghui.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!