Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лъчезар Борисов смята, че държавата постигнала добър баланс... между чекмеджетата

.

Добър баланс смята, че е постигнала държавата ни в хода на кризата министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Пред bTV той посочи - страната ни поддържа финансова стабилност, а кабинетът мисли за бизнеса и здравето на хората. Имало някои бизнеси обаче, които се оплакали, че парите не достигат до тях.

“Има бизнеси, които поставят тая тема, е това го дискутираме заедно с работодателските организации. Може би това са по някои от първите стартирали процедури по-назад във времето, тъй като те бяха разработени по старите механизми и при спазване на най-стриктните правила на Европейската комисия и на нормативната рамка, която идва от там. Не бих казал, че са били административно блокирани, но тези процедури обикновено се изпълняват в рамките на година, година и половина. Съкратихме максимално тези срокове”, обясни още Борисов. 

"Специално за микропредприятията е съкратена цялата процедура, за средни предприятия сме на етап подписване на договори. Веднага, когато компаниите представят отчети за извършена дейност, ще получат средствата”, обясни още икономическият министър. 

Борисов още веднъж посочи - България е с най-либералните противоепидемични мерки в Европа, които дали своите резултати по отношение на икономиката и нейното развитие. 

По думите на икономическия министър най-засегнатият от епидемията бранш е ресторантьорският. 

“През 2020 г. има спад на неактивните компании с 4%. Тези показатели показват, че в определена степен мерките дадоха ефект. Но един бизнес е направен, за да работи, не да бъде направен за подпомагане", коментира още министърът. 

Влизал и в сериозни спорове с членовете на Национални оперативен щаб по този въпрос. 

“Един от рисковете за ресторантьорския бранш е, че колкото по-дълго остане затворен, толкова повече кадри ще се пренасочат към други бизнеси. В момента, когато трябва да започнат да работят, може да стои този проблем”, посочи още Борисов.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Лъчезар Борисов смята, че държавата постигнала добър баланс

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!