Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай пази в тайна реалната статистика за инфекцията H1N1

ваксина срещу H1N1

Ученик, получаващ ваксина срещу H1N1. (AFP/Getty Images)

Fang Xiao & Cao Yinghua, Epoch Times Staff

Болниците са инструктирани да поставят диагноза „обикновен грип” или „пневмония”

Официалният брой на жертвите на H1N1 в северозападната провинция Джилин (Jilin) до 15‑ти ноември беше двама души, според местното Здравно бюро. Но според информация от служители на местния Център за болестен контрол и превенция (CenterforDiseaseControlandPrevention / CDC), истинският им брой далеч надвишава това число.

Служител от персонала, който не пожела да се идентифицира, сподели пред Epoch Times, че „оценката на броя на жертвите на H1N1 не може да бъде много точна”.

„Що се касае до нас, данните за инфекцията H1N1 са тайна. Длъжни сме да ги пазим в тайна. Не можем да кажем за това дори на нашите родители”, заяви служителят, базиран в CDC в град Чангчун (Changchun), провинция Джилин.

Той обясни, че „болниците правят тестове за H1N1 само на критично болни пациенти, за да следят промените във вируса H1N1. Рутинно тестване за H1N1 на пациенти в не чак толкова тежко състояние почти не се срещат – повечето случаи са третирани като обикновен грип, според изискването на правителството. Когато има групова инфекция, тестове се правят само на няколко пациенти и не го правим на основание индивидуални заявки”.

Служителят също така призна, че някои от смъртните случаи вследствие на H1N1 не са били включени в списъка с жертви на H1N1, тъй като тестове са се правели само на критично болните. Той добави още, че CDC в Чангчун също е докладвало на Здравното бюро за подобни случаи, както и че „независимо дали Здравното бюро ще публикува истинските данни или не, ние нямаме правото да се месим”.

Информацията на цитирания служител потвърждава доказателство, предоставено на Epoch Times от друг служител на CDC няколко дни по-рано – че много ученици неотдавна са се заразили с вируса H1N1. Много училища са били затворени по онова време заради болестта, въпреки че някои са избрали да не докладват ситуацията, поради което CDC не знае точната картина.

Служител на Здравното бюро в провинция Джилин сподели пред Epoch Times, че сега пациентите харчат собствените си пари, за да бъдат лекувани от инфекцията H1N1, след като режимът е спрял да покрива разноските по лечението от август или септември. Той отказа да коментира по-нататък.

Джонг Нанша (Zhong Nansha), учен от Китайската академия по инженерство и бележит китайски експерт по медицина, изрази съмнение по повод официалната оценка на смъртните случаи от H1N1 в доклад, публикуван от „Гуангджоу дейли” (Guangzhou Daily) на 19 ноември тази година.

Джилинските власти прикриват положението с гаранции за нулеви смъртни случаи

Китайски блогър публикува статия в известния китайски сайт Baidu Tieba (китайският еквивалент на Google), изразявайки съмнението си, че някои критично болни пациенти, включително и член на собственото му семейство в интензивното отделение на градската болница в Джилин са имали H1N1 инфекция.

Въпреки че диагнозата на роднината на този блогър е била тежка пневмония, съдейки по предписаните от болницата медикаменти, той подозира, че заболелият е имал H1N1 инфекция. Високите медицински разноски, надхвърлящи 10 000 юана (1 500$) дневно, в продължение на 12 дни, били огромно финансово бреме за семейството на блогъра. След лечението пациентът все още не показва някакви признаци на подобрение.

Блогърът казва също, че е имало пациенти с подобни симптоми, които са били приети в интензивното, като петима от тях били в кома. Пациенти с подобни симптоми имало и в разположената наблизо ЖП болница.

„Имаше очевидни случаи на H1N1 инфекция, но не ги потвърдиха или обясниха. Само заявиха, че това са тежки случаи на пневмония. Прикриването и избягването на докладването на H1N1 инфекцията сега е факт в общественото здравеопазване”, заяви той и посочи, че правителството на провинция Джилин е обещало на Държавния съвет, че няма да има никакви записани смъртни случаи вследствие на H1N1 инфекцията в провинция Джилин, и обещанието е било спазено с цената на блокиране на докладите за H1N1 инфекцията и даже спиране на изследванията за H1N1 в началните и средните училища и множество медицински заведения.

По думите на блогъра 25-годишна жена, бременна в седмия месец, е била приета в интензивното отделение на градската болница в Джилин с H1N1 инфекция. Жената е родила нормално, но бебето е било мъртвородено.

Въпреки че 80 процента от случаите на грип в град Джилин са били H1N1 инфекция, болниците са били инструктирани да не поставят H1N1 диагноза, а да диагностицират съмнителните случаи като обикновен грип или пневмония, твърди друг блогър, според когото тази информация му е била дадена от роднина, медицинска сестра.

Още един блогър заявява, че въпреки че близо 400 ученици от неговото училище са развили треска, не е била поставена нито една H1N1 диагноза и никой не е показал загриженост.

Ваксината вече не е надеждна заради мутация на H1N1

Главни чуждестранни медии докладваха за мутация на H1N1 в Китай – факт, който властите вече не могат да отричат. В резултат на това, много китайци почнаха да задават въпроси относно ефективността на ваксината за H1N1.

„Все още не е времето да раздаваме ваксини за H1N1 на учениците. Но мисля, че [за тях не е задължително] да развият имунитет дори ако ги ваксинират, поради мутация на вируса”, заяви работник от Университета за наука и технология, когато Epoch Times се свърза с него, добавяйки, че „училището е под ключ. Учениците трябва да показват идентификационните си карти, за да влизат и излизат. Времето е променливо и много хора са повалени от грипа”.

Когато Epoch Times се свърза с университета в Джилин, на репортера бе съобщено, че занятията през септември са били отложени и че много студенти са били заразени с H1N1, когато се върнали на училище след националния празник на 1 октомври. „Сега студентите просто стоят в училището и носят маски, когато са на публични места.”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!