Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо МЗ спря парите за медиците на 1-ва линия, не и за чиновниците?

Властите прекратяват допълнителното заплащане за медиците, които се борят с коронавируса, алармира Центърът за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). Последва остра реакция на Министерството на здравеопазването (МЗ) чак в петък вечерта, часове след като 19 минути цитира простия факт, което обвини портала в лъжа. В крайна сметка самото ведомство се оплете, защото си има документ от 4 февруари, подписан от заместник-министър Жени Начева, който сами виждате и в който пише точно това.


От информацията, която пусна ЦЗПЗ става ясно, че здравните власти спряха допълните 1000 лева за медицинския и немедицинския персонал на болниците. Решението влиза в сила със задна дата - от 1 януари 2021 година. На болниците дори изрично е указано да върнат суми, които са спестили именно за такива пожарни случаи по тази мярка.


Посочва се още, че допълнителните възнаграждения за персонала, пряко зает с лечението на болни с Ковид ще се извършва от НЗОК. От информацията става ясно, че спирането на парите не касае РЗИ и другите служители на държавната администрация, получаващи и досега също по 1000 лева за първа линия. Т.е. те ще продължат да ги получават без прекъсване и за тях средствата от бюджета са осигурени.


Едва в петък (05.02.2021г.) вечерта от МЗ излязоха с опровержение и заявиха, че това не е вярно. От новото съобщение на ведомството става ясно, че са "осигурени" пари  за януари, но както се разбира, а вече е февруари, не са платени.

 


Не се споменава нищо за февруари, който си тече и даже, макар и с малко хоспитализациите с коронавирус нарастват. Тези две неща карат съобщението на МЗ в стил "ЛЪЖЕЦЪТ ВИКА: ДРЪЖТЕ ЛЪЖЕЦА" да изглежда като не особено умна манипулация.
Информацията, която пусна д-р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ, бивш зам.-министър на здравето и ексдепутат с отлична репутация, обаче е придружена с факсимиле на писмо, което е с дата 04.02.2021г. и е подписано лично от зам.-министъра  на здравеопазването Жени Начева. Въпросният документ са получили и болниците. Засега скандално уволнената навремето от Борисов шефка на Здравната каса, която по необясним път се върна в Борисов 3 като здравен министър, не се е отрекла от подписа си.


Медийните разкрития на ЦЗПЗ, подкрепени от 19 минути, дадоха зор на нехуманните ни здравни власти и останаха без възможност за маневриране. Ще задвижат бърза промяна на процедурата. Разбира се, ако парите са толкова "осигурени", колкото повече от 2 години бяха онези за вдигане на заплатите на медицинските сестри, наричани публично от властта "терористки", ситуацията може да отиде и към познатото "ще дадат, ама друг път".


ЦЗПЗ напомня, че парите за първа линия през миналата година бяха пренасочени от европейските фондове. За малко повече от 6 месеца бяха усвоени 105 милиона - 75 милиона лева от болниците и 30 милиона от РЗИ и друга държавна администрация. В самия край на годината – ноември и декември, по 1000 лева за първа линия получиха и личните лекари, а медицинските центрове и ДКЦ - по 30 000 лева. Засега няма официална информация извънболничните медици ще получат някакви суми след 1 януари тази година.


Изглежда, че чрез демотивиране на медиците сякаш нарочно се насърчава да има нов пик за заболеваемост от коронавирус.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Защо МЗ спря парите за медиците на 1-ва линия, не и за чиновниците? | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!