Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Комисия подтиква Конгреса да се противопостави на заплашващи САЩ китайски политики

Каролин Бартоломей

Каролин Бартоломей, председател на Комисията по оценка на сигурността на американо-китайските икономически отношения, подкани Щатския конгрес да действа по 42 препоръки, представени в годишния доклад на комисията. (Gary Feuerberg/ Epoch Times)

Gary Feuerberg, Epoch Times

ВАШИНГТОН – Китай изигра ключова роля в предизвикването на глобалната финансова криза и действията, предприети от страна на Китай в отговор на кризата, само влошиха положението, заключава тазгодишният доклад на Комисията по оценка на сигурността на американо-китайските икономически отношения (USCC, US-China Economic and Security Review Commission). Дванадесет членната, двупартийна комисия прие доклада единодушно.

Конгресът е приканен да вземе мерки за справяне с нечестните и грабителски китайски дейности, валутни манипулации, субсидии, провокативната морска политика, „злонамерената” кибернетична дейност и следенето и тормоза на щатски граждани и постоянно пребиваващи в страната.

„Всяка година има достатъчно информация, събрани са 300-400 страници документация относно тревожни неща, които се случват”, каза Каролин Бартоломей (Carolyn Bartholomew), тазгодишният председател на USCC на 19-ти ноември в Кепитъл Хил (Capitol Hill). Докладът се състои от 367 страници и отправя 42 препоръки към Конгреса на САЩ. Като политиката на Комисията е да не повтаря препоръките си от година на година.

Тазгодишният доклад е седмият основен доклад от създаването на Комисията през 2000 г. Докладът е базиран на осем съдебни разглеждания, проведени тази година, както и на данни от срещи с китайски служители и други лица в Китай, и на пътуване до Хонконг и съдебно прослушване в Ню Йорк.  

Китай обвинен за условията, довели до световната рецесия

Докладът обвинява Китай за следване на поощряващи износа политики: увеличаване на спестяванията, ограничаване на потреблението, задържане на юана под реалната му стойност, ползване на стимули за износ и субсидии. Тези политики доведоха до липса на равновесие в търговията между САЩ и Китай. Китай акумулира 2,27 трилиона долара валутни резерви в края на септември, голяма част от които са инвестирани в американски съкровищни бонове.

Липсата на равновесие в търговията породи огромен поток от ликвидност (пари), които Китай да може да отдава на заем, което от своя страна окуражи банките да отпускат рискови заеми към щатски домакинства, се казва в доклада. Според него тук САЩ също трябва да поемат част от отговорността за своята финансова практика и ненамаляването на високото си търсене на внос от Китай.

След като рецесията се разпространи, Китай направи нещата по-лоши, като повиши отстъпките за износителите и използва няколко други мерки, равняващи се на различни видове субсидиране, чрез които да се предизвикат чужди инвестиции в производството в Китай. Тези директни и индиректни субсидии плюс обявяването за незаконни на колективното договаряне и трудовите съюзи „създаде ценови рай за чуждестранните производители”. Горепосоченото доведе до още повече излишък и повече износ, което утежни ситуацията, се казва в доклада. Китай не направи достатъчно и за повишаване на местното потребление, което би довело до намаляване на огромния дисбаланс в търговията.

„Комисията отбелязва тревожна тенденция на отдалечаване от развиването на системата на свободен пазар и вместо това забелязва придвижване на по-голям правителствен контрол над икономиката… Както нашият доклад посочва, много от икономическите реформи в Китай през последните 30 г. са реално водена от правителството индустриална политика, която се стреми да насърчава нарастването на износа”, каза Бартоломей.

Тя се също така оплака, че китайските субсидии, контролът на стойността на тяхната валута и „масивните заеми от държавните банки към индустриите вече произвеждат излишък”, поставят щатски компании, опитващи да изнасят за Китай, в неизгодно положение.

Докато Комисията посочва 42 препоръки, които Щатският конгрес е необходимо да осъществи, за да „обуздае” китайците, много хора са на мнение, че не трябва да се застава срещу този режим, поради страх, че те ще отмъстят.

„Аз работя по въпросите на китайско-американската политика от 20 години и от 20 години слушаме как не можем да направим нищо, с което да разстроим китайското правителство, защото се нуждаем от тяхното съдействие върху празна бланка – и вие да попълвате бланката. В продължение на много години това беше съдействието им по въпроса за Северна Корея…”, каза Бартоломей.

„Но винаги има причина, поради която не можем да използваме никакви лостове. Това, което бих нарекла мит точно сега е, че ние не можем да направим нищо, което да разстрои китайското правителство, защото те ще спрат да изкупуват дълга ни. Преминахме през някои трудности, за да повдигнем този въпрос. На практика китайското правителство не може да си позволи да спре да изкупува нашия дълг, защото те имат нужда да поддържат стойността на авоарите, които притежават”, добави Бартоломей.

Очевидно леко разочарована, след като отново чу, че не може да се разстройват китайците, тя  предложи следното: „Според мен, ако ние не можем да направим нищо, защото „те са ни основен финансов помощник”, това е друг пример – с извинение за откровението – при който не се оказва натиск върху китайското правителство и не се посочват някои от тези проблеми”.

Китайски шпионаж се цели в САЩ

Комисията е подготвила секретен доклад по въпроси, засягащи сигурността и армията, предвиден за ползване само от хора с нужните разрешителни, но той действително обобщава някои тревожни нови разработки. Китай е силно ангажиран в човешки и кибернетичен шпионаж срещу САЩ с цел добиване на информация и технологии „изгодни за китайската военна модернизация и икономическо развитие”. Докладът отбелязва повишаване на шпионската активност през тази година:

„… налице е значително увеличение на кибернетичните нарушения, произлизащи от Китай, целящи правителството на САЩ и свързани със защитата на компютърните системи. Тази злонамерена дейност има потенциала да разруши инфраструктура от решаващо значение, да разстрои търговията и банковата система и да компрометира чувствителни за военните и отбраната данни”, гласи докладът.

Атаки по информационните системи на един от изпълнителите по отбраната през 2007 и 2008 г. позволи на нарушителите да откраднат огромно количество данни, отнасящи се до проектирането и електронните системи на F35 Lightning II, един от най-модерните изтребители на САЩ. Според доклада на практика няма съмнение, че режимът в Китай стои зад това.

Докладът показва диаграма на Министерството на отбраната, изобразяваща инциденти вследствие злонамерена кибер активност от 2000 г. до 2008 г., с рязко покачване през 2009 г. Цифрите показват експоненциално нарастване. Например през 2005 г. е имало 23 031 инцидента; за 2007 г. цифрата е 43 880. За 2009 г. тя е на път да надхвърли 87 000.

Една част от доклада, особено обезпокоителна за гражданите на САЩ и чуждестранните жители, се отнася за това, как комунистическия режим „наблюдава, следи и саботира” дейностите на групи от китайски дисиденти, действащи извън Китай. Докладът цитира Чен Йонглин, бивш първи секретар в китайското консулство в Сидни, Австралия, който през 2005 г. преминава на другата страна.

Чен е показал вътрешен документ, отнасящ се до „Пет отровни групи”: Фалун Гонг, тибетците, уйгурите, тайванците и про-демократичните активисти. Инструкциите в документа са били активистите да се опишат в списък, да се наблюдават, да се използва пропаганда срещу тях чрез местните китайскоезични медии, както и да се оказва натиск върху местните правителствени служители. Служителите на посолствата и консулствата са били инструктирани да мобилизират местното китайско население да действа от името на интересите на Китайската Народна Република (КНР).

Докладът съобщава, че членове на Фалун Гонг и две вещи лица са потвърдили, че служители на консулството са действали по подобен на описания от Чен начин. Примерите на намеса от Китай включват нападения през 2008 г. срещу Фалун Гонг, демонстриращи във Флашинг, Ню Йорк. Докладът също описва предаването на Олимпийския огън, когато привърженици на Тибет и застъпници за човешки права са посрещнати с контра-демонстрации, тайно организирани от КНР.

Заключението на Комисията е, че про-китайските демонстрации не са били спонтанни събирания на живеещи в чужбина китайци, подкрепящи КНР, както са били планирани да изглеждат, а такива, каквито ги описва Чен: задкулисна работа на КНР, мобилизираща местни бизнес и обществени групи от етнически китайци заради тяхната пропагандна стойност.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!