Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В подготовка за война: Руски Ту-142 патрулират за натовски подводници

/Поглед.инфо/ Двойка патрулни самолети Ту-142 на руския флот извършиха един от най-дългите полети в международното въздушно пространство от десетилетия на и около 11 март 2020 г.

Мощните самолети с крило с четири турбовинтови двигателя излетяха от авиобазата Кипелово-Федотово близо до Вологда в Северна Русия, заобиколиха Северния полярен кръг, докато се насочваха на запад около Норвегия и Обединеното кралство, а след това на юг до водите край Испания - и след това полетяха обратно.

Изтребителите на НАТО се издигнаха, за да прихванат 174 фута дългите самолети Туполев, но в нито един момент руските машини, базирани на бомбардировача Ту-95, не се отклониха в националното въздушно пространство на никоя държава.

Впечатляващият полет беше само поредният пример на полети от малкия флот от около две дузини Ту-142, които със своята издръжливост от близо 8000 мили са сред най-далекобойните самолети, които съществуват на света.

Ту-142 и други руски бойни самолети за далечни разстояния са извършили няколко епични мисии през пролетта на 2020 г., отчасти с цел следене на подводниците на НАТО, провеждащи учения в европейски и арктически води.

Руските операции отразяват подобен скок на патрулни самолети на НАТО, който се случи в края на 2019 г., когато руският флот разположи необичайно голям брой подводници.

Ескалиращите мисии под и над вълните сочат към засилване на подготовката за потенциална война от двете страни на бившата Желязна завеса.

Руската оперцаия на 11 март 2020 г. може да е таргетирала подводници на НАТО, участващи във военната игра на алианса "Студен отговор" (която се провежда в Норвегия, бел.р.). НАТО отмени "Студен отговор" заради бързото разпространение на грипоподобния нов коронавирус, но подводниците може да са останали в зоната на учението.

Норвежките военновъздушни сили успяха да извадят изтребители, за да се следят полета на руските Ту-142, когато те минаха покрай Норвегия. Не е ясно кои типове са изкарани от норвежците, но въздушното крило на Осло по-рано през март 2020 г. изпрати изтребители Ф-16 и Ф-35 да прихванат патрул от руски Ту-142 и придружаващия го прихващач МиГ-31.

Британските кралски военновъздушни сили със своите изтребители Тайфун поеха операцията от норвежците, когато руските патрулни самолети се приближаваха до въздушното пространство на Обединеното кралство.

"Тези руски бомбардировачи не спазват международните правила за въздушен трафик, представляват опасност за самолетите и не са добре дошли в нашето въздушно пространство", оплака се шефът на въздушния флот Майк Уигстън.

"Тайфуните на Кралските военновъздушни сили, заедно с нашите съюзници от НАТО, гарантираха, че тези руски самолети не представляват опасност", добави той.

Но руснаците се върнаха към същото нещо няколко дни по-късно с чифт бомбардировачи с голям обсег Ту-160. Отново бойците на Кралските военновъздушни сили се надигнаха да прихващат.

Британски и норвежки Тайфуни и изтребители Ф-16 също се вдигнаха във въздуха два пъти в края на февруари 2020 г., за да прихванат двойки Ту-142, след като руските самолети полетяха по-далеч от нормалното и се приближиха до норвежкото въздушно пространство.

Повишаването на руските патрули не е ограничено до Европа. На 9 март 2020 г. двойка Ту-142 излита от региона на Далечния изток на Русия и прелетя на североизток над Арктика.

Американските военновъздушни сили със самолети Ф-22 и Ф / A-18 на канадските военновъздушни сили едновременно прихванаха руските патрули и ги следваха, докато прелитат над временна база за две подводници на Военноморските сили на Съединените американски щати, провеждащи двугодишното ледено учение.

Американски моряци заснеха драматични изображения и кадри на руските самолети, бръмчащи над корабите на ВМС на САЩ "Кънектикът" и Толедо".

"Арктика е потенциален стратегически коридор - между Индийско-Тихия океан, Европа и американската родина за разширена конкуренция“, обясни в изявлението си вицеадмиралът на американския флот Дарил Кодъл.

В края на 2019 г. НАТО пусна патрулни самолети, за да следи руските подводници. Руският флот в средата на октомври 2019 г. разположи осем подводници в най-голямото подводно учение в страната след Студената война.

Повече от дузина патрулни самолети на Северноатлантическия алианс изпълняваха полетни мисии, за да открият и проследят подводниците на Москва.

Между 25 октомври и 7 ноември 2019 г. самолетите на НАТО са изпълнявали повече от 40 мисии.

Шест P-3 на норвежките военновъздушни сили , четири P-8 на американските военноморски сили и CP-140 на канадски военновъздушни сили отлетяха от Андоя в Норвегия.

Поне един допълнителен P-8 е излетял от Кефлавик в Исландия. Патрул на френския флот тип "Атлантик" 2 също се е включил, организиран от летище Престуик в Шотландия.

Изглежда, че руското учение подчертава новия подход на Москва за подводна война.

Докато военната игра по доклади е била отбранителна по своя характер, същите подводници с техните крилати ракети с голям обсег на действие могат да водят нападателни операции от същите води.

Превод: СМ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: В подготовка за война: Руски Ту-142 патрулират за натовски подводници - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!