Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо между Русия и Запада започна дипломатическа война

/Поглед.инфо/ В Европа обмислят отговора на Русия, която изгони трима дипломати за участие в акции в подкрепа на Навални. В допълнение към огледалните мерки се обсъждат лични санкции. Нов кръг от напрежение между Русия и Запада настъпи, след като Джо Байдън дойде на власт в САЩ, който разговаря с Москва на езика на ултиматумите и предизвика отговор чрез методите на дипломатическата война. Какви други промени можем да очакваме на западния фронт?

Решението на Русия да обяви германски, полски и шведски дипломати за персони нон грата за участие в некоординираните протести в подкрепа на блогъра Алексей Навални предизвика бурна реакция на Запад. Както отбеляза ръководителят на германското външно министерство Хайко Маас, Германия ще обсъди решението на Москва "много подробно" със своите партньори от ЕС. „Самата Русия избира каква връзка иска да има с останалата част на Европа... Винаги сме подчертавали, че не искаме нишката на разговора с Русия да бъде прекъсната и въпреки всички трудности искаме добри, поне разумни отношени ”, - каза министърът. В интервю Маас нарече съобщението на американския президент Джо Байдън за намерението си отново да координира отблизо действията към Русия „важен сигнал“.

Москва беше осъдена от американския държавен секретар Антъни Блинкен, който нарече „този произволен и необоснован акт“ „поредното отклонение на Русия от международните си задължения“. Според Блинкен изгонените дипломати "са наблюдавали януарските протести".

Германският канцлер Ангела Меркел смята ситуацията с експулсирането за неразумна и "поредната проява на отклонението от принципите на правовата държава, която сега може да се наблюдава в Русия". Според нея Берлин си запазва правото да разшири санкциите срещу Москва, предимно лични.

Александър Камкин, заместник-директор на Центъра за немски изследвания към Института за Европа на РАН, е убеден, че ФРГ ще реагира по огледален начин - тоест ще отпрати някой от служителите на руското посолство. „Но не може да се изключи, че особено надарени политически фигури с атлантическо убеждение, един вид „ястреби“, могат да се застъпват за по-строги санкционни режими. Следователно е невъзможно да се изключат напълно личните санкции “, прогнозира експертът.

Вчера стана известно решението на руското външно министерство да обяви трима дипломати едновременно за персона нон грата, участвали в некоординирани действия в подкрепа на Навални. Става дума за дипломатическия персонал на шведското и полското консулство в Санкт Петербург и германското посолство в Москва. Скоро ще напуснат страната. В дипломатическата практика намерението за експулсиране на един или друг служител на посолството не се афишира. Обикновено това става известно след известно време. Но този път ситуацията се разви по различен сценарий. Прессекретарят на външното министерство Мария Захарова подчерта, че Москва ще реагира на всеки случай на намеса във вътрешните работи от страна на чуждестранни дипломати във връзка със ситуацията с Навални.

В петък заместник-министърът на външните работи на Полша Марчин Пшидач каза на руския посланик Сергей Андреев, че Варшава ще разгледа възможността за взаимно експулсиране на дипломати. Както Андреев заяви, Пшидач „е изразил несъгласието и протеста си по този въпрос“. „Естествено, повторих това, което всъщност беше казано на полското посолство в Москва относно причините за това решение“, каза Андреев.

Шведското външно министерство нарече действията на руската страна "напълно неоснователни" и "запази правото на съответният отговор". Депутатът от местния парламент Маркус Вихел е предложил да се подкрепят "привържениците на демокрацията" в Русия. Политикът изпрати искане до шведския външен министър и действащ председател на ОССЕ Ан Линде, че се планира да се предприемат "по-строги мерки срещу Русия", за да се подпомогнат "демократичните активисти" и да се окаже натиск върху "руския режим". „Ситуацията, меко казано, е много трудна за нашите демократични приятели в страната. Също така виждаме как контролът и използването на пропаганда в много случаи потиска свободното мнение и вместо това заблуждава руснаците “, пише Вихел.

За експулсирането на дипломатите стана известно, докато върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел беше в Москва. Петер Стано, говорител на външното ведомство на ЕС, който го придружи, призова Русия да преразгледа решението си.

Камкин не вижда нищо ново в реакцията на Брюксел и САЩ на инцидента. „Всичко това има кумулативен ефект. Постоянно се провеждат някои речи, дебати, издават се комюникета. Следователно се натрупва обща атмосфера на негативизъм и това може да има ефект на снежна политическа лавина. Не бих изключил напълно всичко това да бъде включено в „антируското досие“. Ситуацията стигна до там, че отношенията между Русия и ЕС са в безизходица и наподобяват разговор между сляп и глух човек. Има само взаимни упреци, но напълно неконструктивни и не водещи до пробиви или дори опити за възстановяване на мостове “, сигурен е Камкин.

На свой ред Владимир Василев, главен изследовател в Института на САЩ и Канада на Руската академия на науките, е съгласен, че отношенията на Русия с Европейския съюз и САЩ рязко ще се влошат. Изявлението на Блинкен стана пример за нова риторика на ултиматумите, която сега ще бъде използвана от Вашингтон за разговори с Москва. Експертът припомни програмната реч, направена наскоро от американския президент Джо Байдън, в която беше отправен и тон на ултиматум към Русия.

„Този тон е наследен от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Тази реч на Байдън не са просто думи на напътствие от добричък старец към новия персонал на Държавния департамент. Езикът на заплахите беше обявен за основен език, който администрацията възнамерява да използва с Русия за повечето от проблемите “, сигурен е Василев.

Според американиста Русия незабавно е приела новите правила и е отговорила симетрично, включително обявявайки няколко дипломати за персона нон грата. „Самото експулсиране на дипломати не може да се нарече ултиматум, но по същество е категорично: вие поставяте ултиматум, така че ние предприемаме действия, които не подлежат на обсъждане. По същество действията на Русия са свързани с ответни мерки. Накратко, веднага влязохме в един вид дипломатическа война “, обясни събеседникът.

Василев прогнозира, че Байдън, а не Русия, ще помисли къде допълнително да повиши степента на напрежение. „Студената дипломатическа война между Русия и колективния Запад ще бъде основна част от нашите отношения. Днес Америка формира обединен колективен фронт на Запада, поради което Блинкен се намеси в ситуацията с експулсирането на дипломатите. Това са съгласувани действия “, подчертава политологът.

Експертът обаче увери, че Москва очаква подобни действия от новата американска администрация и не възнамерява да отстъпва. „Степента на сериозна конфронтация, постигната по време на администрацията на Обама, този скелет от килера, беше незабавно съживена в ранните дни на властта на Байдън. Затова в близко бъдеще не виждам промени на този западен фронт “, обобщи Владимир Василев.

Превод: В. Сергеев

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Защо между Русия и Запада започна дипломатическа война - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!