Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Блогъри съставят карта на замърсяването в Китай

Индустриално замърсяване

Индустриално замърсяване превръща 1 км. от Жълтата река в червена на 22 октомври 2006 г. в гр. Ланджоу, провинция Гансу, Китай. (архив на Epoch Times)

Xin Yu, Радио Свободна Азия

Удостоени с награда снимки документират темпото – и цената – на икономическия растеж на Китай

ХОНКОНГ: Карта, посочваща точните места на някои от най-замърсените райони в Китай, предизвика интереса на Интернет потребителите в страната. Като част от картата, снимка, спечелила изложба, накара много заможни личности да се изправят срещу опустошаването на околната среда, причинено от главоломния икономически растеж на Китай през последните три десетилетия.

Интернет активисти, вдъхновени от публикувани снимки на китайския фотограф Лу Гуанг (Lu Guang) в Интернет, съставиха Google-карта с най-замърсените части на Китай. Фотографът представя индустриалното замърсяване в страната.

Създателят на картата Питър Гуо Баофенг (Peter Guo Baofeng) сподели, че е бил шокиран от фотографиите. „Бях силно повлиян от снимките. Авторът им спечели награда от 30 000 долара за хуманитарна фотография този месец в Ню Йорк. Реших да покажа тези снимки по начин, по който да съответстват на местонахождението им на картата”, добави той.

Баофенг е известен Интернет активист. По рано тази година той е бил арестуван заради публикации в Интернет.

Разпространение на ракови заболявания

Активистът бил вдъхновен от подобна карта, показваща областите в Китай с най-високо разпространение на ракови заболявания, съставена от блогъра, ивестен като Шуанг Йе (Shuang Ye). „Когато наложих картите, много от снимките съвпаднаха с областите на Китай, в които има много раково болни. Местата със силно замърсяване бяха точно тези, където има струпване на заболели от рак”, добави той.

Едно от посочените на картата места е паркът с химически предприятия Тайшинг  (Taixing Chemical Park), намиращ се в източната част на провинция Джиангсу (Jiangsu), на брега на река Яндзъ. Друго място на замърсяване е село, разположено близо до завод за стомана в град Анянг (Anyang), провинция Хенан (Henan), както и паркът с химически предприятия Шяошан (Xiaoshan Chemical Park) в източната част на провинция Джежянг (Zhejiang), където отпадните води се изхвърлят директно в р. Чянтанг (Qiantang).

Отбелязани на картата са и снимките на Лу на завода за стомана в Анянг, провинция Хенан, където отпадните води замърсяват р. Анянг, на замърсените рибни ферми на община Гую (Guiyu) в южната част на провинция Гуандонг, на химическата индустриална област Мааншан (Ma’anshan), изливаща отпадните си води в р. Яндзъ, и на индустриалния парк Laseng Temple във вътрешна Монголия, изхвърлящ отпадните си води в Жълтата река.

През последните месеци някои от най-бедните региони на Китай бяха залети от множество демонстрации. Разгневените родители на стотици деца, отровени с олово, протестираха пред заводи за преработка на цинк и манган.

Неизпълнение на закона за опазване на околната среда

Китай е държава с впечатляващ набор от закони за опазване на околната среда, но въпреки това Държавната агенция за опазване на околната среда е неспособна да ги приложи, изправена пред широко разпространената корупция сред чиновниците и нуждата от икономически растеж в по-бедните региони на страната.

Според зелени активисти повечето хора в Китай са наясно, че икономическият растеж ще е пагубен за околната среда. Интернет активистът Тайгър Спраут (Tiger Sprout) заяви, че официалното обяснение на държавата е, че определено количество вреда е неизбежно при желание за икономическо развитие. „Много хора също погрешно вярват на това, но реалността е различна”, добави той.

Обвинения в „арогантност”

Сичуанският Интернет публицист Ран Юнфей (Ran Yunfei) обвини „арогантните” местни държавници. „Те се интересуват истински само от подкрепата на местната власт и се стремят единствено към по-високи позиции – каза той. – Така че тази ситуация е причинена от арогантността им.”

Фотографът на свободна практика Лу Гуанг (Lu Guang) спечели наградата „Юджийн Смит” от 30 000 щ.д.  за хуманитарна фотография по-рано този месец с документалния си проект „Замърсяването в Китай”.

Лу, 45-годишен, бе обявен за победител от фондация „Юджийн Смит” в Ню Йорк по време на отбелязването на 30-годишнината на организацията.

Китайските лидери признаха, че вероятно ще имат трудности в постигането на набелязаните цели по отношение на енергийната ефективност и намаляването на вредните емисии за 2010 г., независимо от общонародния план за забавяне на широкомащабните щети върху околната среда.

В работния си доклад към годишния Народен конгрес през март, премиерът на Китай Уен Джябао (Wen Jiabao) посочи, че през 2008 г. държавата е намалила с 4.59 % консумацията  на електроенергия на единица БВП.

През 2006 г. Уен Джябао постави за цел намаляването на енергийните загуби с 20 % по време на единадесетата петилетка, като част от кампания за отчитане на последствията от индустриалния растеж и неконтролируемата индустриализация на Китай през последното десетилетие.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!