Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Задкулисните планове на властта: Нинова става премиер с мандат на ДПС?

Задкулисните планове на властта: Нинова става премиер с мандат на ДПС?

Колкото повече се приближаваме до парламентарните избори, толкова по-заплетени стават политическите сюжети. До Lupa.bg достигна информация за поредната задкулисна договорка, според която на следващия премиерски стол трябва да седне Корнелия Нинова, избрана с мандата на... ДПС.

Как обаче би се стигнало до такъв развой? От високите етажи на властта довериха пред Lupa.bg, че точно този план е основната причина БСП и конкретно Нинова да мълчат по темата за подкрепата на Румен Радев за втори президентски мандат.

Лидерката на БСП трябвало да изтъргува социалистическата подкрепа за Радев срещу един малък финт от негова страна.

Според плана на задкулисието нито ГЕРБ, нито БСП щели да направят правителство след парламентарните избори. Тогава щяло да се наложи Румен Радев да връчи мандата на трета политическа сила по негов избор.

Точно тук била уловката – неговият избор трябвало да се сведе до Движението за права и свободи.

Партията, оглавявана от Мустафа Карадайъ, от своя страна щяла да предложи за министър-председател не друг, а именно Корнелия Нинова – в името на националното единство и политическата стабилност. Тази сложна маневра имала за цел да се

избегне коалиция между ГЕРБ и БСП, защото един такъв съюз би взривил червената партия и мълниеносно би свалил Корнелия Нинова от върха в БСП.

Този сценарий устройвал и ДПС. Те също не можели да участват пряко във властта, защото били крайно неприемливи за обществото. Движението обаче имало принципна договорка с Нинова да си партнират с нея, без да се натрапват на обществеността. Освен това един Министерски съвет без кадри на ГЕРБ и ДПС отстрани би изглеждал като сериозна промяна в политиката и посоката на страната.

На практика целият този план бе потвърден и от червения евродепутат Елена Йончева. "Лидерът на БСП Корнелия Нинова все още не е заявила подкрепа за издигането на Румен Радев за втори мандат на "Дондуков" 2, защото има договорка с премиера Бойко Борисов", подчерта тя за пореден път днес. 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Задкулисните планове на властта: Нинова става премиер с мандат на ДПС? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!