Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Украйна спешно моли Беларус за електричество, Литва също е зависима

/Поглед.инфо/ Беларуска електроцентрала, наречена някога "Чернобил II" поради предполагаеми опасения за безопасността, ще се занимава с ударна търговия на европейския енергиен пазар, тъй като съседните страни все повече се нуждаят от евтина енергия.

Министърът на енергетиката на Литва Дайниус Крейвис заяви в четвъртък пред местните медии, че въпреки усилията за изваждане на противоречивата централа от мрежата си, страната все още внася значителни количества от енергията си.

Според политика, около 77 милиона кВтч електроенергия се внасят в балтийската нация на цена от 4 милиона евро (4,8 милиона долара), откакто заводът започна производството.

При тази ставка Вилнюс ще бъде длъжен да плати на Минск 120 милиона евро (почти 145 милиона долара) в рамките на само една година.

През януари Литва обяви, че ще се опита да блокира енергията, генерирана в атомната електроцентрала Астравец, тъй като, както Крейвис подчертава:

"Необходимо е да работим за пълна блокада на [централата] и да подобрим енергийната си независимост и сигурността на електрическата мрежа".

Реакторът, построен като съвместен проект с руската държавна компания за ядрена енергия, Росатом се появи в мрежата през ноември въпреки силните възражения и опасения на съседните правителства за безопасността.

Астравец се намира на по-малко от 60 километра от литовската столица Вилнюс и

литовското правителство незабавно се опита да забрани електричеството на Беларус в отговор на началото на неговите операции.

Преди да бъде построен Астравец, електроцентралите в Беларус почти отговаряха на вътрешните енергийни нужди и страната нямаше нужда да внася електричество.

В резултат на това анализаторите разглеждат строителството на централата като опит за позициониране на страната на пазара за износ с планове за продажба на енергия на Литва, Латвия и Полша.

Оттогава Варшава подкрепя Вилнюс, като казва, че не желае да купува от Беларус. Макар и Русия да би била разумна и даекватна дестинация за износа им, има малко търсене на енергия през източната граница на Беларус.

Украйна обаче се очерта като изненадващ потенциален клиент за процъфтяващата електрическа мрежа на Беларус. В четвъртък властите в Киев се обърнаха към колегите си в Минск, за да поискат спешни доставки от 500 мегавата.

Искането е след авария, засягаща два ТЕЦ-а, която е намалила производството на електроенергия в страната и е оставила домовете и бизнеса в центъра на страната в риск от прекъсване на електрическото захранване.

Искането идва въпреки решителните осъждения от страна на белоруския лидер Александър Лукашенко след месеци на сблъсъци срещу протестиращите.

Страната стана свидетел как хиляди хора започнаха да излизат на улицата от август миналата година, след като ветеранът-президент обяви победа на национални избори.

Опозиционните групи и много международни наблюдатели казват, че резултатите са фалшифицирани и демонстрантите призовават за провеждане на нов вот.

Превод: СМ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Украйна спешно моли Беларус за електричество, Литва също е зависима - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!