Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нужни са пари! ФСБ публикува видео от срещата на съратник на Навални и сътрудник на британското посолство - IP „Навални“ се лиши от привилегии (ВИДЕО)

/Поглед.инфо/ Нужни са пари! ФСБ публикува видео от срещата на съратник на Навални и сътрудник на британското посолство (ВИДЕО)

IP „Навални“ се лиши от привилегии

/Поглед.инфо/ Симоновският съд в Москва на заседание в Московския градски съд разгледа искането на Федералната наказателна служба да замени условната присъда на Алексей Навални с реална поради многократни нарушения на условията на гаранцията. Около 20 западни дипломати присъстваха на процеса. Опитът за вътрешен и външнополитически натиск обаче е неуспешен - Навални ще трябва да прекара почти три години зад решетки.

Във вторник Симоновският окръжен съд, на заседание, проведено в сградата на Московския градски съд, прекара цял ден, решавайки дали да замени условната присъда с реална за блогъра Алексей Навални по делото „Ив Роше“.

На срещата прокурорът подкрепи предложението на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН), като поиска съдът да задържа Навални и да го изпрати да излежи присъдата си в затвор с общ режим. Прокурорът напомни на подсъдимия, че той е единственият човек, получил условна присъда два пъти в Русия.

Симоновският съд в Москва уважи искането на Федералната наказателна служба. Присъдата на Навални обаче бе намалена с 10 месеца поради домашен арест, който той изтърпя между края на февруари и края на декември 2014 г. Така Навални ще трябва да прекара зад решетки не 3 години и 6 месеца, а 2 години и 8 месеца. Ако няма предсрочно освобождаване, той ще бъде освободен около средата на септември 2023 г.

Нито повече, нито по - малко

Адвокат Александър Арутюнов припомня, че решението, взето от Симоновския окръжен съд, не е присъда по някакво ново наказателно дело срещу Навални, а затягане на предварително постановената присъда. В коментар пред той обясни, че става въпрос само за изпълнението на решението по делото „Ив Роше“, което е влязло в законна сила. В същото време Навални не може да получи четири или две години лишаване от свобода. Срокът може да бъде само 3,5 години реално лишаване от

свобода в съответствие с влязлата в сила присъда на съда - нито повече, нито по-малко, обясни адвокатът.

Припомнете си, че през декември 2014 г. Навални беше осъден по това дело на 3,5 години изпитателен срок. През август 2017 г. Симоновският съд на Москва удовлетвори и Московският градски съд одобри петицията на ФСИН за удължаване на изпитателния срок до 30 декември 2020 г. Според Наказателната служба през последната година Навални систематично е нарушавал условията на изпитателния срок, по-специално поне шест пъти не се е явявал за регистрация в инспекцията.

„Можем да кажем, че г-н Навални имаше определени привилегии, така да се каже, защото му беше наложена условна присъда, която е коренно различна от реалния затвор“, каза Арутюнов. "И когато на човек се дава условна присъда, става ясно, че съдът е склонен на компромис, тоест той вярва, че може да бъде поправен при условия, които не са свързани с изолация от обществото“, допълни юристът.

Ако лице, осъдено на условна присъда, не изпълнява изискванията, предвидени в Наказателно-изпълнителния кодекс, тогава ФСИН се обръща към съда да замени присъдата с реална. Съдът, след като е проучил документите от наказателно-изпълнителния отдел, има право да изпрати нарушителя в затвор. Според Арутюнов, Навални, получил условна присъда, е почувствал, че „те се отнасят с него по-нежно от другите осъдени - той започва да използва това и започва да игнорира всички изисквания на ФСИН“.

В същото време московският отдел на Федералната служба за изпълнение на наказанията взе предвид, че от 22 август миналата година Навални е на лечение в берлинската клиника „Шарите“. Според информацията, предоставена от лечебното заведение, пациентът е бил изписан от клиниката на 23 септември. В същото време Навални не е отговорил на уведомлението за появата си на 23 октомври 2020 г. в клона на Федералната служба за изпълнение на наказанията и не се яви за регистрация.

За всяко нарушение по отношение на него бяха издадени официални предупреждения за възможността за отмяна на условната присъда и замяната ѝ с реално лишаване от свобода. В същото време самият Навални, по време на изслушванията, по всякакъв възможен начин избягва пряк отговор на въпроса на прокурора за получаване на предупреждения за възможността условната присъда да бъде заменена с реална.

Едноличен политически търговец

Близо 20 чуждестранни дипломати пристигнаха на заседанието в Московския градски съд тази сутрин. На процеса участваха представители на посолствата на Великобритания, Германия, Полша, Чехия и Швейцария, служители на дипломатически мисии на Литва и Латвия. Американски дипломати, противно на очакванията, не присъстваха на процеса. Но е ясно, че най-близките съюзници на САЩ са проявили изразен интерес към съдбата на индивидуалния предприемач, обвинен в измама. („Работя като ЕТ (едноличен търговец) „Навални“ - така Навални буквално описва своята работа, отговаряйки на въпроси на съдия Наталия Репникова.)

Прессекретарят на външното министерство Мария Захарова посочи, че става въпрос за психологически натиск върху съдията. „Дори западняците да виждат Навални като „свой“, той е гражданин на Руската федерация“, написа тя във „Фейсбук“. Москва ще реагира на всеки случай на намеса във вътрешните работи от чуждестранни дипломати във връзка със случая Навални. Захарова обеща: „Тези мерки ще последват. Това бяха съответните бележки към посланиците, имаше и протестни ноти. И тази работа продължава. Ще работим по всеки повод“, допълни тя.

Пристигналите на процеса дипломати отказаха да коментират пред журналистите целта на появата си. Британското посолство обаче заяви, че неговият персонал действа като част от нормалната практика. Захарова отбеляза в отговор, че международните норми свидетелстват за обратното. Или, както бе споменато по-горе, служители на дипломатически мисии наблюдават процесите на своите съграждани, или присъстват на големи процеси срещу международни терористи. На практика властите на САЩ не допуснаха служители от руското посолство до процесите на руските граждани, отбеляза Захарова.

Московският градски съд също беше изненадан да научи за тази „нормална практика“. Според прессекретаря на съда Уляна Солопова, „присъствието на такъв брой представители на чуждестранни посолства в съдебно заседание срещу руски гражданин е първият случай в практиката на Московския градски съд и дори на окръжните съдилища."

"Засиленият интерес на западните дипломати към съдебното заседание означава, че Западът възприема Навални като важна фигура. Изглежда, че според тях той вече е станал президент", подиграва се блогърът Максим Кононенко. Той припомни как преди две години западните държави, водени от САЩ, обявиха Хуан Гуайдо за ръководител на Венецуела, а преди шест месеца всъщност признаха Светлана Тихановская за избран президент на Беларус. "И какво излезе от всичко това?", - припомни събеседникът.

„Москва никога не е виждала подобно нещо досега. Това не е формална, а концептуална, демонстративна намеса. Те се събраха там специално, така че телевизионните екипи заснеха голям брой автомобили с червени регистрационни номера. Тази снимка илюстрира лозунга: „Западът подкрепя Навални“, подчертава Кононенко.

Такъв интерес от страна на дипломатите от Навални предполага, че той е тяхна клиентела, съгласен е телевизионният водещ Владимир Соловьов: „Ето защо те следят отблизо съдбата му. Това не е първият път, когато западните посланици се срещат с него. И не за първи път те присъстват на различни съдебни заседания с участието на Навални. " Подобни опити за натиск върху нашия съд от страна на дипломати едва ли ще доведат до желания ефект, смята телевизионният водещ. „Съмнявам се, че някога е свършвало работа. Следователно няма смисъл. Като цяло всичко, което се случва около Навални, изглежда като част от планирана операция. Но мисля, че това изобщо няма да доведе до последствията, на които разчита Западът “, обобщи събеседникът.

„Опити за залагане на публиката“

Масовото посещение на съдебната палата от служители на чуждестранни дипломатически мисии, намеците на Навални и неговия адвокат за политическите последици за Русия в случай на ареста му, не смекчиха твърдото намерение на съдиите да спазват закона, казва Леонид Головко, ръководител на отдела по наказателно производство, правосъдие и прокурорски надзор на юридическия факултет на Московския държавен университет.

„Това е, което адвокатите наричат натиск върху съда: за политизиране на ситуацията, те се опитват да изнудват руската Темида. Тоест, от една страна, от съдиите се изисква да действат стриктно в съответствие със закона, а от друга страна, те се поставят в политически контекст, заплашвайки с някои политически последици от присъдата. Това звучи в думите на самия Навални и неговия адвокат ”, каза Головко, определяйки тази ситуация като неприемлива.

„Нито една власт, включително съдебната, няма да позволи да бъде изнудвана и в такава ситуация определено ще действа строго - стриктно в съответствие със закона, без да се вземат предвид смекчаващите вината обстоятелства, което е възможно в други случаи. В същото време адвокатът отбеляза, че „средностатистическият руски гражданин“ при подобни обстоятелства, имайки същия набор от нарушения като Навални, отдавна би получил преквалификация на условната присъда в реална.

„Само едно или две такива нарушения, които Навални си позволи дори преди да замине за Германия, биха били достатъчни, за да повдигнат този въпрос“, каза експертът. „Границата на „гъвкавост“ по отношение на това лице отдавна е надхвърлена. Много съграждани започват да се дразнят от отстъпките, които предишните процеси са му дали. Нима си мислят според добре познатата формула на Оруел от неговата книга „Фермата на животните“, че всички са равни пред закона, но някои са по-равни?“, допълни той.

Головко сравнява решението на съда да замени условната условна присъда на Навални с реална с това как актьорът Михаил Ефремов е осъден миналото лято за шофиране в нетрезво състояние, което е довело до смъртта на човек. „Тогава имаше и опит за оказване на натиск върху съдиите: видите ли, толкова известен човек не може да отиде в затвора. И това предизвика обратния ефект: защо Иванов влиза в затвора, а не Ефремов?, - припомни събеседникът. "Опитите да се играе публично, да се окаже натиск върху съда винаги играят срещу подсъдимия“, заключи той.

Превод: В. Сергеев

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Нужни са пари! ФСБ публикува видео от срещата на съратник на Навални и сътрудник на британското посолство (ВИДЕО) - Поглед Инфо

IP „Навални“ се лиши от привилегии - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!