Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В китайски затвор отказват медицинска помощ на сляп адвокат

Mary Jo Ard and Hsin-Yi Lin, Epoch Times

Медицинска помощ бе отказана на слепия китайски адвокат по човешките права, Чен Гуанченг. Адвокатът е бил осъден на затвор през 2005 г. заради разобличаване на случаи с насилствени аборти, извършени от китайския държавен апарат. Според съпругата му  Юан, той е бил измъчван в затвора.

В интервю за радио „Свободна Азия” г-жа Юан заяви, че съпругът й, който също помагал на местни селяни и хора в неравностойно положение, е бил осъден на 4 г. и 3 м. затвор заради „целенасочено разрушаване на имущество и привличане на общественото внимание с цел нарушаване на обществения ред”. „Много се притеснявам. Не ми дават право на свиждане. Попитах мъжа си дали яде плодове. Той ми каза, че там няма плодове и че има язви по езика, заради които му е трудно да се храни”, добави тя.

Адвокатът е страдал и от тежка диария с кръвотечение, което продължило 9 месеца. Съпругата му каза, че в затвора не са предприели лечение и отказали иска на семейството за освобождаването му за медицинско лечение.

Г-жа Юан изпратила писмо до световния съюз на слепите на 15 октомври (световен ден на слепите). В писмото тя описала настоящото състояние на съпруга й и отказа на затвора да го освободи за лечение.

 „Съпругът ми е сляп. Според закона в Китай той може да излежи присъдата си извън затвора. Молбата му да излежи присъдата си навън бе отхвърлена и сега той е в затвор „Линий” . Трудно му е да се грижи за себе си. В затвора няма книги за слепи и не ни позволяват да му изпратим такива. Той ми каза, че веднъж бил бит от полицаи, заради което обявил гладна стачка”, пише  в писмото.

Нарушаване на правата на инвалидите

Според доклад на съюза за защита на човешките права на адвокатите в Китай (CHRLCG), Гуанченг е апелирал за намаляване на присъдата му. Конвенцията на обединените нации за правата на инвалидите е ратифицирана през август т.г. В това отношение режимът в Китай нарушава правата на Гуанченг. 

Китайската комунистическа партия (ККП) би трябвало да спазва международните норми по отношение на хората в неравностойно положение. От CHRLCG призовават за незабавно освобождаване на адвоката. Председателят на CHRLCG, Алберт Хо, протестира всяка сряда с гладна стачка, която обявил на 18 март т.г. Той заяви, че никога не е чувал сляп човек да излежава присъдата си в затвор в цивилизована страна.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!