Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Георги Марков: Ние сме герои на Кафка

kafene.net

Когато получих текстовете на "Задочни репортажи" на Георги Марков, като редактор в радио Свободна Европа, не посмях да поправя и случайните печатни грешки, каза писателят, също емигрант по онова време, Димитър Бочев на тържеството по повод 80-годишнината на писателя в Народния театър, предаде репортер на БГНЕС.

И до днес продължават в обществото зловредните думи, че Георги Марков е бил агент на КГБ или ДС, но той беше единствено агент на перото си. Ако за Дон Кихот свободата е на върха на копието му, за Георги Марков това беше перото му, каза Бочев.

Той сподели, че портретът на Георги Марков, който беше част от интериора на залата, е неговият последен, дни преди атентата в Лондон. В него се усеща смъртта, като поредното пророчество на големия писател, който съм убеден, че един ден ще се изучава, като Вазов и Ботев, убеден е Бочев.

Той каза това и по повод думите на поета и издателя на списание „Факел“ Георги Борисов, че продължават да се изучават от българските ученици и студенти, конюнктурни съвременни писатели, а Георги Марков все още го няма в учебниците.

В публиката бяха бившият президент Желю Желев, бившият председател на Народното събрание Йордан Соколов, литераторът Стефан Тафров, писатели, артисти и хора, които обичат словото на писателя Георги Марков.

В камерната зала на Народния театър "Иван Вазов" прозвуча словото на Георги Марков с автентичния му глас, както и негови текстове. С днешна дата отекна изводът му "Ние сме герои на Кафка, а не на Иван Вазов".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!