Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайският режим блокира Интернет в уйгурски район

Luo Ya, Epoch Times

След избухването на етнически бунтове в автономния уйгурски регион Шинджянг (Xinjiang) в Китай на 5 юли 2009 г., китайският режим блокира за продължителни периоди от време достъпа до Интернет и други комуникационни канали в района. За момента Шинджянг държи рекорда за най-дълго прекъсване на връзката с мрежата от създаването на Интернет.

Уанг Дахао (Wang Dahao), работещ в местните медии с дългогодишен опит в различни вестници, телевизии, радиостанции и електронни медии, споделя в блога си, че е похарчил хиляди юани за полети до Шенджен (Shenzhen), за да ползва Интернет. Той отбелязва дълбокото си разочарование при влизането си в мрежата в Шенджен: „Няма какво да се види онлайн. Всичко, което исках да видя, беше изтрито.”

По-нататък той изразява липсата на надежда, че Интернет някога изобщо ще бъде възстановен в Шинджянг. В блога му има публикувани няколко статии, написани от него по време на юлските бунтове.

Уанг си спомня, че Интернет връзката в Шинджянг е прекъсната рано сутринта на 6 юли насред паниката. Той отбелязва тогавашното си усещане, че светът е изоставил града. Когато бунтовете започват, хората се тревожат за броя на жертвите. По-късно започват да се безпокоят за забавянето на възстановяването на Интернет връзката.

По думите му, много хора са го питали кога отново ще има Интернет, на което той отговаря с „никога”. Според него режимът не би възстановил контролирана връзка в региона, след като е решил да блокира Интернет в Шинджянг.

„След 1 октомври (национален ден на Китай) идва Нова година. След това е Китайската нова година, после Денят на труда, Денят на комунистическата партия и т.н. Тъй като тези празници се състоят всяка година, [китайският режим] винаги ще има извинение да отлага възстановяването на Интернет връзката”, казва Уанг.

Някои Интернет потребители в Китай коментират, че решението на режима да държи Интернет връзката в Шинджянг прекъсната месеци наред след бунтовете е доста показателно. Ако режимът е убеден, че политиката му е правилна, защо ще се опитва да скрие какво се случва?

Уанг отбелязва, че според някои китайски чиновници социалната стабилност е над всичко и че всичко би трябвало да бъде жертвано заради нея.

По думите му, в някои области на Китай властите затварят пътищата под претекста контрол над трафика, при всяко едно подозрение за обществени размирици. В резултат на това се обърква градският трафик, икономиката страда, а общественият ред е нарушен.

Въпреки че на пръв поглед усилието цели да стабилизира обществото, в действителност то създава допълнителен хаос, като вредата е смятана за много по-голяма от предполагаемо нанесената от сепаратистите.

Официалните медии на китайския режим съобщиха, че 197 души са загинали и 1700 са били ранени по време на бунтовете в Урумчи на 5 юли.

Неотдавна 9 души, за които китайските власти твърдят, че са участници в бунтовете, бяха осъдени на смърт. Дилшат Решит, говорител на Световния конгрес на уйгурите, заяви, че присъдите са политически мотивирани и в нарушение на закона, тъй като адвокатът на защитата се е страхувал да говори от името на уйгурските обвиняеми. Подобни присъди може да не помогнат за облекчаване на местното напрежение. Вместо това, те могат да го повишат.

Неотдавнашна статия от Хюмън Райтс Уоч отбелязва, че голям брой уйгурци са изчезнали след полицейски арести, а от Министерството на обществената сигурност отказаха да разкрият местонахождението на тези хора пред разтревожените членове на семействата им. Ма Джаошу (Ma Zhaoxu), говорител на Министерството на външните работи на Китай, отхвърли тези твърдения.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!