Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нинова създава анти-ГЕРБ фронт: Каним на разговори всички, които искат честен вот. Мая и Слави - също

Каним на разговори всички, които искат честен вот и смяна на модела на управление. Това съобщи на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова. И в отговор на журналистически въпрос обясни, че канят и формациите на Мая Манолова и Слави Трифонов - "Изправи се.БГ" и "Има такъв народ".

В четвъртък БСП е поканила 10 партии извън парламента, неправителствени и синдикални организации, на които ще бъде раздадена позиция на червените за предизборната кампания и за политиките.

"Промяната на тези избори е възможна, но трябва да бъде гарантирана. Ние, като най-голямата опозиционна партия, каним всички, които искат смяна на модела на управление на разговори - за да се организираме за провеждане на честен вот, да успокоим българските граждани, че гласът им няма да бъде откраднат, че има смисъл да гласуват и че ще имат гаранти за това", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

Нинова представи Декларация за свободни и честни избори, приета от Изпълнителното бюро и около която левицата ще търси обединение. "Не можем да останем обаче само с тези думи и декларации и затова пристъпваме към конкретни действия за честни избори", посочи Нинова.

Лидерът на българските социалисти обяви, че от БСП пристъпват и към конкретни действия за провеждането на честни избори като този четвъртък и в петък последователно ще се проведат разговори с по десет извънпарламентарни партии и неправителствени организации за обсъждане на общи действия при провеждането на изборите.

"Предлагаме общи действия за покриване на всички секции с членове, наблюдатели и застъпници, максимална прозрачност на вота и кампания за разясняване, че всеки глас

ще бъде зачетен. Предлагаме да обединим усилията си за паралелно преброяване, което ние като партия ще направим. Важно е сега да се обединим - всеки с възможностите, които има. Ние, като парламентарна и най-голяма опозиционна партия, и останалите партии и организации - със свои представители като застъпници и наблюдатели. Целта е да успокоим хората - да им дадем увереност, че гласът им е важен и че можем заедно с това обединение да гарантираме прозрачността на изборите", заяви на пресконференцията Корнелия Нинова.

"След като приключим разговорите с тези партии и НПО, Изпълнителното бюро решихме да поканим и Мая Манолова, и Слави Трафинов и всички други, които са заявили желание и готовност за гаранции за честни избори. Поканата е да обединим усилия да гарантираме на българския народ и българските граждани, че всеки глас ще бъде зачетен", каза Нинова.

Лидерът на БСП подерта, че има нужда се успокои обществото, че „гласът им няма да бъде откраднат“ и имало нужда те да отидат да гласуват.

Заедно да направим изборния процес по-честен. Да обединим усилия за паралелно преброяване, призовава лидерът на социалистите.

"Днес след Изпълнителното бюро искаме да представим една позиция: промяната на тези избори е възможна, но трябва да бъде гарантирана. Ние като най-голямата опозиционна партия каним всички, които искат смяна модела на управление на разговори, за да се организираме за провеждане на честен вот", каза в началото на пресконференцията лидерът на БСП. 

"В четвъртък сме поканили 10 партии и НПО, на които предлагаме обща позиция. В петък продължаваме с още 10 партии и НПО, с които си сътрудничим отдавна по различни въпроси. Предлагаме общи действия за покриване на всички секции с членове, наблюдатели, застъпници, максимална прозрачност на вота и кампания за разясняване, че всеки глас ще бъде зачетен. Както знаете, ние като парламентарна група имаме членове на секционните комисии. Редица извънпарламентарни партии, които настояват за честен вот, нямат такива. Ние сме готови да помогнем на всички, които искат заедно да направим изборния процес по-честен", каза още Корнелия Нинова. 

"Предлагаме да обединим усилията си за паралелно преброяване, което ни е като партия ще направим. Ако всеки поотделно заявява такива желания, би било по-трудно. Важно е сега да се обединим всички", заяви още Нинова. 

Ето и текста на

ДЕКЛАРАЦИЯТА 
за свободни и честни избори

В годините многократно сме ставали свидетели на подмяна на вота на българските граждани, платен и корпоративен вот, подправяне на протоколи, натиск и всяване на страх от страна на ГЕРБ върху избирателите. Наша отговорност е да гарантираме провеждането на прозрачни и честни избори, които отразяват реалната воля на българския народ. 
Ние призоваваме отговорните политически партии и неправителствени организации да обединим сили и да проведем свободни избори, водени от Основните начала на българската Конституция и изборното законодателство, като имаме предвид, че: 
Република България е правова държава; 
Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество; 
Всички български граждани се раждат свободни и равни по достойнство и права; 
Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване; 
Всеки има право да търси, получава и разпространява информация; 
Всеки участник в изборите е длъжен да пази честта, достойнството и доброто име на останалите участници. 

Ето защо ние се обединяваме 
да работим за осигуряване и гарантиране възможността на всеки български гражданин да упражни конституционните си права; 
да сигнализираме на законоопределените органи за установени нередности и нарушения на изборното законодателство; 
да сме безкомпромисни към всички форми на оказване на натиск върху свободната воля на гражданите; 
да съблюдаваме за спазването на правилата по време на предизборната кампанията и провеждането на изборния процес в съответствие с българското законодателство до неговото приключване с обявяване на резултатите от Централната избирателна комисия; 
да обменяме информация, получена от нашите представители (пълномощници), застъпници на листите, включително информацията получена от наблюдатели на неправителствените организации, застъпници и представители на други политически партии, коалиции и инициативни комитети, участващи в изборите. 
да осигурим в секционните избирателни комисии сътрудничество на представителите на „БСП за България” със застъпниците и наблюдателите на извънпарламентарните партии и организации подкрепящи тази Декларация. 
Да изградим тясна форма на сътрудничество в процеса на паралелното преброяване на резултатите от изборите.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Нинова създава анти-ГЕРБ фронт: Каним на разговори всички, които искат честен вот. Мая и Слави - също | glasove.com Новини

Нинова създава анти-ГЕРБ фронт: Каним на разговори всички, които искат честен вот! Мая и Слави-също (epicenter.bg)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!