Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕС започва дебат относно ваксинационните сертификати за пътуване

БРЮКСЕЛ (Ройтерс) – Страните от Европейския съюз започнаха дебат в понеделник по въпроса дали хората, получили Ковид ваксина, трябва да имат по-голяма свобода да пътуват през лятото от тези, които не са имунизирани.

Европейските министри от 27-те страни от ЕС проведоха видеоконференция, за да обсъдят по-добра координация на ваксинационните кампании. Темата ще бъде обсъдена от лидерите на ЕС, които ще се срещнат онлайн в четвъртък.

Миналата седмица гръцкият премиер Кириакос Мицотакис сподели в писмо до Европейската комисия идеята за сертификат за ваксинация за целия ЕС с цел подпомагане възстановяването на трансграничното пътуване, което бе ограничено от пандемията.

Германският външен министър Хайко Маас заяви в неделя, че ваксинираните хора трябва да могат да се върнат по-рано в ресторантите и кината, въпреки че други министри критикуват неговото мнение.

Марош Шефчович, вицепрезидент на Европейската комисия, каза, че е важно да се подчертае, че ваксинацията е доброволна – някои хора не са в състояние или не желаят да получат ваксина.

Шефчович каза на пресконференция след срещата в понеделник, че такива хора не трябва да имат ограничени праваВаксинацията обаче може да се превърне в условие за пътуване, подобно на настоящите изисквания в много страни за отрицателен Ковид тест.

„Ще има различни варианти за това как да се справим с пътуванията … възможността за електронно удостоверение за ваксинация може да бъде

добавена“, каза той.

Микаел Рот, представляващ Германия в понеделник, заяви, че е жизненоважно да се установи дали ваксинираните хора все още могат да предават коронавируса на други.

Eвропейската комисия работи, за да гарантира, че данните за ваксинацията могат да се събират по електронен път в обща форма.

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията ще започне да събира данни от тази седмица за доставените ваксини и ваксинациите по държави.

Шефчович каза, че страните от ЕС трябва да бъдат до голяма степен синхронизирани, за да помогнат за отварянето на единния пазар, който позволява свободно движение на хора и работници.

Много страни от ЕС казват, че получават по-ниски от очакваното доставки на Ковид ваксини и се оплакват от несигурност относно бъдещите доставки, казаха представители на ЕС пред Ройтерс.

Държавният секретар Майк Помпео потвърждава, че Института по вирусология в Ухан е мястото на произхода на COVID-19

Милиони осъдиха комунизма осъдете го и Вие...

Източник: Reuters

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: ЕС започва дебат относно ваксинационните сертификати за пътуване – Измамата Ковид19 (wordpress.com)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!