Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайски университети с „Катарзис-стаи” за освобождаване от стрес

Tan Hohua, Epoch Times

Студент с боксови ръкавици и очила удря силно по манекен и крещи гневно.  Той е в една от новите стаи за емоционално разпускане на Централния южен университет (Central South University). Според съобщение на държавната новинарска агенция Шинхуа (Xinhua),  за да намалят нивото на стреса у студентите, някои университети в Китай са направили стаи за психологичен катарзис.

Новото съоръжение в Централния южен университет включва напълно затворени стаи за психологическо прочистване, всяка с големина около 10 м2. Два гумени манекена стоят в средата на стаята, а стените от всичките четири страни са покрити със слой от тънък гъбест материал.

Нарастващото напрежение от потъващия трудов пазар, сложните социални взаимоотношения между студентите и объркването от различни социални явления станаха причина все повече китайски студенти да страдат от психологични проблеми, като депресия и мъчително безпокойство.

Психологична оценка на първокурсници в Централния южен университет през 2008 г. показва стотици студенти, страдащи от психологични проблеми, според сведения на Шяошянг морнинг нюз (Xiaoxiang Morning News).

За да се справят с проблема, все повече университети създават стаи за психологически катарзис. Харбинския търговски университет (The Harbin University of Commerce) наскоро направи стаи, които да помагат на студентите да изпускат гнева си. В стаята студентите могат да крещят или да напишат всичко, което са таили дълбоко в себе си. Ако това не е достатъчно, има и торба с пясък, която да удрят в продължение на 10 мин. По данни от сайта на университета, всекидневно идват студенти, които прочистват емоциите си и освобождават стреса, използвайки своите собствени, предпочитани методи.

Това породи опасения за все по-необуздано  поведение, като някои смятат, че то не решава корена на проблема. Определен брой социални работници категорично изразиха мнение, че такъв вид изблик на насилие не бива да бъде окуражаван. Катарзисът е емоционално освобождаване на вътрешното напрежение в разтревожен човек.

Един Интернет блогър пише, че стаите за психологически катарзис са „последната мярка” и „една гнила идея”.

Друг пише: „В това водено от пари общество, студентите от бедни семейства носят тежък товар от ранна възраст. Никакво количество емоционално избухване не може да изтрие тъмните спомени, които те са натрупвали в семействата си през годините.”

Някои студенти обаче показаха ентусиазъм и няколко от тях заявиха, че ползването на този метод за емоционално освобождаване ги успокоява и намалява стреса, според сведения на Шинхуа.

Университетите не са единствените образователни центрове в защита на стаите за катарзис. В коментар на своя уебсайт от 2006 г., държавната експериментална детска градина „Нанминг” в Гуиджоу пише относно откриването на своя катарзис стая, че това  е „проява на уважение към децата и любов към човечеството”.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!