Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мечките всъщност не обичат мед и не са агресивни

Това твърди биологът Лин Роджърс след хиляди часове изучаване на черните мечки в документален филм на BBC

В новия документален филм за дивата природа на британската телевизионна и радиокорпорация BBC “Разхождащият се с мечки” (Bearwalker of the Northwoods), американският биолог Лин Роджърс (Lynn Rogers) се е заел сразрушаването на някои от най-разпространените митове за големите и тромави животни, съобщава британското издание The Guardian. Филмът ще бъде излъчен премиерно в ефира на BBC тази вечер.

След няколко десетилетия работа и хиляди часове, прекарани в изучаването на мечките в Северна Америка, Роджърс разкрива някои неочаквани особености в тяхното поведение.

Отхвърляйки научните стереотипи, Роджърс предприел смели действия за установяването на по-близък контакт с голяма общност от черни мечки, живеещи в горите на Минесота, давайки им храна.

Тази методика помогнала на Роджърс да спечели доверието на мечките и да опознае отблизо поведението и социалната им организация, разбивайки на пух и прах някои стереотипи за тях.

Така например се оказало, че те не обичат да ядат мед и не са особено агресивни.

“За 42 години работа в непосредствена близост до мечките и нарушавайки всички забрани, не можах да накарам нито една мечка да ме нападне. Колкото повече напирах към тях, толкова повече те се опитваха да се отдалечат от мен. те могат да посегнат да те захапят или да те пернат с лапа, но това не е атака, а само начин да те накарат да отстъпиш, за да могат самите те да избягат”, разказва Роджърс.

Според изследователят, човекът е много по-опасното и агресивно животно от мечките. “Ако погледнете статистиката, една от 1 000 000 черни мечки убива някого. При гризлитата това съотношение е една на 50 000, а при хората – един на 18 000. Така че вие трябва да се чувствате по-застрашени в града, отколкото в гората до някоя мечка”, завършва разказа си изследователят. /bgfactor.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!