Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кристалина Георгиева към правителствата: Харчете повече и още повече... в превод: Пълнете чекмеджетата?


Политическите лидери по света трябва да приемат, че се налагат повече разходи за възстановяване на блокираните им икономики, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

"Много необичайно е за МВФ, но от март нататък ще изляза и ще заявя: "Моля, харчете". Харчете колкото можете и след това похарчете още малко", цитира думите ѝ "Ройтерс".

"Продължавам да съм защитник на фискални политики, защитаващи икономиките от колапс във времена, когато се опитваме да преструктурираме едновременно производството и потреблението", допълни тя пред руския международен икономически форум на името на Егор Гайдар.

Георгиева не спомена никакви икономически прогнози, но в изказването си даде да се рабере, че иска правителствата да увеличат разходите си, както и че международното синхронизиране на мерките е най-доброто за постигане на растеж. В частност тя

похвали руската централна банка за монетарната ѝ политика и финансовото министерство за фискалните стимули, което според нея е такъв пример за синхронизиран подход.

Според нея е нужно още международно сътрудничество - подобно на това за бързото създаване на ваксина срещу COVID-19 - и в сфери като цифровия и зелен растеж.

"В МВФ изчислихме, че координираните фискални стимули на Г-20 в зелена инфраструктура - ако бъдат координирани правилно - могат да донесат две трети по-голям ръст, отколкото ако всяка страна действа без да се съобразява с останалите, даде пример Кристалина Георгиева.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Кристалина Георгиева към правителствата: Харчете повече и още повече - Свят - Дневник (dnevnik.bg)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!