Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Гао Джишенг, съпруже мой, къде си?”

Генг Хе, съпруга на Гао Джишенг

Генг Хе, съпруга на Гао Джишенг и автор на писмото, Вашингтон, САЩ. (Li Sha/Epoch Times)

Bi Zimo, Radio Free Asia

Генг Хе (Geng He) е съпруга на изтъкнатия китайски адвокат за човешките права, Гао Джишенг (Gao Zhisheng). Гао е известен с това, че представлява в съда редица групи, преследвани от китайския режим, особено Фалун Гонг. Настоящото местоположение на Гао, който бе арестуван през февруари т.г., е неизвестно. Генг Хе и двете им деца избягаха в САЩ по-рано тази година.

Генг Хе написа отворено писмо до съпруга си по време на китайския Есенен фестивал, състоял се на 3 октомври тази година. Това е първият Есенен фестивал на семейството в САЩ. Животът им в нова държава може да бъде описан най-добре от известната китайска поема, която звучи така: „Самотен странник, захвърлен в непозната земя, семейството ми липсва все по-силно с всеки празничен ден.” 

В отвореното си писмо, озаглавено „Гао Джишенг  – съпруже мой и баща на децата ми,  къде си?” Генг Хе пише как тя и децата й са ужасно разтревожени за Гао, защото нямат никаква вест от него и през последните десет месеца не знаят дали той е жив или не.

По думите й, в миналото те са били подложени на огромен натиск, когато Гао е бил незаконно задържан и цялото семейство е било поставено под наблюдение от китайските власти. Двете им деца, на свой ред, са били подложени на душевен тормоз.

Генг Хе споделя, че не желае китайските власти да използват семейството й, за да заплашват Гао; затова, като съпруга и майка, тя е трябвало да вземе решението да избяга в Америка с децата си.

Оттогава обаче, те загубват връзка с Гао. Децата им постоянно питат къде е баща им, но тя може единствено да запазва мълчание при повдигането на този въпрос.

Генг споменава и трудностите, пред които тя и децата са били изправени като емигранти в САЩ. За щастие са успели постепенно да преодолеят редица беди с помощта на много приятели там. Тя пише, че тя и децата учат усърдно английски; дъщеря им Геге е получила професионална помощ, за да преодолее емоционалната си нестабилност, причинена от травмата, получена в Китай.

Генг завършва писмото си, призовавайки китайците и хората по света да продължават да обръщат внимание на ставащото с Гао. „Аз и децата ми се нуждаем от него. Децата ми не могат да бъдат без баща си – пише тя. – (…) Само ако си жив, някой ден можем да сме отново заедно.”

Репортер на радио Free Asia се свърза с г-н Албърт Хо Чън-ян (Albert Ho Chun-yan), член на Законодателния съвет на Хонконг и председател на Организацията за загриженост към китайските адвокати на човешките права (China Human Rights Lawyers Concern Group). По думите му, Гао е бил преследван от китайските власти дълго време и е бил подложен на най-мъчителните психически и физически изтезания; организацията е изключително загрижена за състоянието на Гао. Хо също призова за непрестанното внимание от страна на обществеността към преследването на Гао и други адвокати за човешки права в Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!