Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сигналът на независима китайска телевизионна станция прекъснат

NTDTV
Wu Jinxi, Epoch Times

Тайван проучва блокирането на сигнала

ТАЙПЕЙПрекъсването на сигналана независима китайска сателитна ТВ станция привлече вниманието на законодателите и Националната комисия за комуникации (NCC) в Тайван. Блокирането на сигнала започна по време на честването на 60-годишнината от идването на власт на комунистическата партия в Китай – политическичувствителен момент за режима.

Сигналът на телевизия New Tang Dynasty Asia Pacific (NTDTV AP) бе прекъснат преди 20 дни. Така до зрителите не могат да стигат популярни програми като "Девет коментара за комунистическата партия" и такива с новинарски коментари, фокусиращи се на проблеми, за които китайският комунистически режим предпочита да се мълчи.  

Според NTDTV AP сигналът е бил блокиран в 1:30 часа следобед на 17-и септември. Ежедневна намеса е имало по време на излъчването на главни новини от 7 часа вечерта до 12 часа през нощта, като в някои дни смущенията са били по-дълготрайни.

Сигналът на NTDTV AP се излъчва от компанията Chunghwa Telecom’s International Program Transmission Service (CHT), която е частично притежавана от тайванското правителство. Нискочестотната трансмисия на сателита покрива Тайван и близо четири пети от континентален Китай. 

NTDTV AP е изпратила официално писмо до CHT с иск за обяснение и разследване на прекъсването на сигнала. Заместник-главният инженер на CHT е информирал телевизионната станция, че прекъсването се дължи на неизвестни сателитни сигнали, и че CHT работи в момента по проблема.

Според служители на NCC, в такива случаи поддръжката включва програми, които възстановяват нормалното излъчване. Но проблемът с прекъсването на сигнала на NTDTV AP не се решава вече 20 дни. Като регулатор на телекомуникационната индустрия и защитник на правата на потребителя, NCC планува да пише до CHT и да иска обяснение за неразрешаването на проблема за такъв дълъг период от време.

Законодателката Ло Шулей (Lo Shulei) каза, че инцидентът е алармиращ за сигурността на националните сателитни комуникации. Тя призова тайванското правителство да отдаде нужната значимост на този въпрос.

„Ние призоваваме NCC и съответните държавни органи да открият бързо причината и да решат проблемите със смущението и прекъсването”, каза тя.

Законодателят Цай Хуангланг (Tsai Huanglang) предположи, че смущението може да идва от континентален Китай. Той заяви, че тайванското правителство и CHT трябва активно да решат проблема за защита свободата на изразяване и правото на излъчване на NTDTV AP.

„Програмите на телевизия NTDTV AP показват автократичните, диктаторски и нечовешки тактики на китайския комунистически режим. Тя представлява гласът на демократичния свят, като същевременно излага на показ недъзите на китайските комунистически управници”, заключи Цай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!