Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Интернет-контролът затегнат в Китай преди годишнината

Xia Yuwei, Epoch Times

Докато сърфиратихо в мрежата, гУанг, Интернет администратор в Пекин, неочаквано получава телефонно обаждане, предупреждаващо го да „внимава какво прави в Интернет. Обаждат се от Отдела за наблюдение наИнтернет към Бюрото за обществена сигурност в Пекин...

В седмиците преди отбелязването на Националния ден на Китай (1 октомври) и под предлога за „поддържане на стабилността”, контролът на Интернет в Китай се засили.

Г-н Уанг (Wang) сподели пред Epoch Times своя опит от наскорошната тактика за контрол над Интернет, прилагана от управляващата Китайска комунистическа партия (ККП). Скорошната Интернет-блокада, каза той, беше осъществена със сътрудничеството на много Интернет-доставчици в Китай.

Една Интернет-компания например уведоми своите абонати, че „От днес всяка система за бюлетини, на която се открие нелегална информация, ще бъде спирана веднага и няма да бъде пускана преди 1-и октомври, 2009”.

Преди засилване на мерките за контрол на Интернет, много нетизени можеха да сърфирам свободно, използвайки софтуери като UltraSurf и FreeGate, разработени от Глобалния консорциум за свободен Интернет (GIF). Сега ефикасността на тези програми е засегната сериозно.

„През 2003 г бяха широко налични програмни продукти за анти-цензура, така че Интернет наблюдателите се концентрираха на активното блокиране на тези уебсайтове за анти-цензура", каза г-н Уанг. "След като откриеха чувствителните IP-адреси, първо блокираха този адрес на потребителя, спирайки неговия достъп до Интернет. След два-три дни премахваха блокадата.”

„После IP-адресът ще бъде записан и изпратен на доставчика на съответната услуга, който ще търси информацията за този потребител", каза той. "След което ще се вземе решение за следващи действия, включително подслушване на телефонната линия, разпит, арест, и т. н.”

Сега анти-цензурните продукти са широко разпространени в Китай и режимът се нуждае от хора, за да продължи този подход. "Сега предполагам, че започват да наемат хора със специфичната задача да записват IP-адресите на чуждестранни прокси сайтове. Така например, въпреки че IP-адресите на DynaWeb (Дайна Уеб) се сменят непрекъснато, всички адреси трябва да бъдат публикувани на сайта. Така тези публикувани IP-адреси биват вземани на прицел", каза той.

Наблюдаване на служителите в компании

През 2000 г, г-н Уанг е нает да работи за съвместна Хонконг-Пекин Интернет-компания. Първо е назначен като инженер, а година по-късно става Интернет-мениджър.

В тази си роля той бива редовно контактуван от Министерството на индустрията и информационните технологии, което му изпраща непрекъснато новите регулации за Интернет-сигурност. Един ден той бива повикан от Отдела за сигурност на ККП и помолен да постави съоръжения за наблюдение в своята компания.

„Не знаех какво да правя”, каза Уанг. „Не отказах на момента. Как бих могъл да го направя - сам човек може ли да се мери с държавната машина? Така, противно на волята си, се съгласих да го направя. Почувствувах отчаяние и се върнах в офиса. Не смеех да говоря с никого за това.”

„След няколко дни изпратиха техници да инсталират тяхното съоръжение в нашите компютърни стаи. Те можеха да наблюдават всичката информация, преминаваща през нашите системи. Беше една черна кутия с катинар. Моето усещане по това време беше, че това е специфично предназначено да наблюдава Фалун Гонг”, каза той, имайки предвид преследваната в Китай духовна практика.

Богатство за сметка на съвест

След това Уанг получава чести обаждания от Отдела за наблюдение на Интернет към Бюрото за обществена сигурност в Пекин. Той е питан кой е използвал определени IP-адреси. Всеки IP-адрес трябвало да е статичен и записите се съхранявали в продължение на три месеца.

„Аз се опитах да забавям рапортите, с извинението, че технологиите в компанията не са на ниво”, каза Уанг. „От моя опит виждам, че наблюдаването и контролирането на Интернет се е разпространило по цял Китай. ККП не разхлабва своето наблюдение над народното слово.”

Уанг мисли също така, че някои компании се съгласяват на предателство заради икономическата печалба. „Така например, по време на епидемията на ТОРС, моята компания ме помоли да посетя конференция с консултант от високо ниво и с една Интернет компания от Тайван. Компанията разработваше оборудване, което да позволи на отделите за Интернет-администрация да знаят къде са били потребителите на Интернет. Те очакваха да направят състояние и да разпространят това оборудване по цял Китай.”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!