Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Вражески външни сили” не са виновни за размириците в Шинджянг, твърдят критици

Вдясно: бившият партиен секретар на Шинджянг, Уанг Лечуан (Wang Lequan)

Вдясно: бившият партиен секретар на Шинджянг, Уанг Лечуан (Wang Lequan), на седмата пленарна сесия на Националния народен конгрес (National People's Congress/NPC) в Пекин през март 2008 г. Той се оттегли от поста си след неотдавнашни масови демонстрации. (Feng Li/Getty Images)

Според тях китайският режим отбягва въпроса за безредиците в Шинджянг

Китайски учени и писатели на свободна практика критикуватрежима в Китай заради обвинениятаза чуждестранно влияние по време на юлските размирици в Шинджиянг (Xinjiang). Тези критици твърдят, че пропагандата от китайското правителство е довела до масовите демонстрации на китайците хан в Урумчи (Urumqi). Много от протестиращите са приканили регионалния секретар на партията да подаде оставка.

Пекинският културен дворец на националностите (The Beijing Cultural Palace of Nationalities) представи фотоизложба, документираща правителственото потушаване на размириците в Урумчи от 5-ти юли тази година. Изложбата включваше видео, което аплодира мерките, предприети от правителството за възстановяване контрола над Урумчи, и обвинява вражески сили в чужбина за разпалването на размириците. По-голямата част от посетителите на изложбата са организирани групи.

Пенг Дингдинг (Peng Dingding), икономист от Пекин, е убеден, че изложбата само ще засили погрешното разбиране относно събитието.

„Обществеността би трябвало да изиска отговори за това, какво правеха правителството и Бюрото по обществена сигурност, когато инцидентът се случи”, каза Пенг по време на интервю за Радио Свободна Азия. „Проблемът е в местните власти. Кметът и директорът на Бюрото по обществена сигурност в Урумчи би трябвало да бъдат освободени от длъжност заради невземането на ефективни превантивни мерки. При първото избухване на инцидента, първоначално полицията беше разположена така, че да защитава регионалните партийни и правителствени сгради, вместо да се залови най-напред със сериозното насилие по улиците.”

Неотдавнашната демонстрация на китайците хан на 4-ти септември в Урумчи нямаше за цел Ребия Кадир, лидер на базирания в Германия Световен конгрес на уйгурите, а Уанг Лечуан (Wang Lequan), най-високопоставения служител в Шинджянг. Но според Пенг местните китайци хан вече са показвали липса на доверие в правителството два месеца по-рано.

„Всъщност сигналът беше даден по-рано, на 6-7 юли, когато китайците хан носеха пръчки, за да се защитават по улиците. Пръчките показват липсата на доверие в правителството от страна на народа”, каза той.

„Обществото може ясно да почувства неспособността на правителството да контролира ситуацията след инцидента на 5 юли”, каза Янг Хенгджун (Yang Hengjun), известен автор на статии в Интернет. „Те все още са бесни заради бавната реакция на Уанг. Ако властите не подведат под отговорност Уанг, обществеността ще го направи.”

Беше съобщено, че властите са засилили своята информационна блокада в Шинджянг след 5 юли, ограничавайки телефонната и Интернет комуникация, както и медийното покритие.

Анализаторите са на мнение, че този строг контрол е причинил паника, тъй като хората са почувствали, че не разполагат с канал, по който да получават или изпращат свързана със събитието информация. Тъй като липсвал отдушник за изпускане на недоволството им от правителството, хората излезли по улиците, за да демонстрират.

„Така много хора се присъединиха към демонстрацията, защото информацията беше толкова строго контролирана. Хората имат нужда да излеят чувствата си по някакъв начин”, поясни Янг.

Уоисир (Woeser), известна тибетска писателка, е убедена, че настоящата ситуация в Шинджянг показва сложни проблеми: „Може би положението ще се подобри, ако централните власти преместят Уанг извън Шинджянг”, предположи тя. „Но все пак дългосрочното решение би трябвало да бъде такова, че да води към подобряване диалога по въпроса и коригиране на етническата политика.”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!